Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © WU Qingshan
Fotografia © CHEN Hao
Fotografia © WU Qingshan
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © WU Qingshan
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud
Fotografia © CHEN Hao
Dibuix © OPEN Architecture
Dibuix © OPEN Architecture
Dibuix © OPEN Architecture

Pinghe Bibliotheater

 Torna enrere a la llista de projectes
Localització
Shanghai
Any
2020
Client
Shanghai Tixue Education and Technology Co. Ltd.
Equip
LI Hu, HUANG Wenjing, YE Qing, SHI Bingjie, YANG Ling, LU Di, Zou Xiaowei, LIU Xunfeng, LI Lingna
Architecture and Interior Design
OPEN Architecture
Local Design Institute
Shanghai Yuangou Architects and Consultants
Structural and MEP Consultant
CABR Technology Co., Ltd.
Curtain Wall Consultant
CABR Technology Co., Ltd.
Theater/Acoustic Consultant
Shanghai Net Culture Development Co., Ltd.
Lighting Consultant
Shanghai Modern Architecture Decoration Environmental Design Research Institute Co., Ltd.

Pinghe Bibliotheater is the core of OPEN’s latest project—School as Village/Shanghai Qingpu Pinghe International School. A library, a theater, and a black box interlock together like a Chinese puzzle to form this characteristic building that some call ‘the blue whale’ while others see it an ocean liner.

The theater and the black box, which require the least natural light and the most acoustic isolation, occupy the lower part and the deep central area of the building, while the library occupies the upper part and wraps around the fly-tower of the theater. A loop of different reading spaces rise and drop according to the varying heights of the theater volumes below, creating a terraced spatial sequence that climaxes at a concentric reading area lit from above by a gigantic oculus and porthole windows around the perimeter.

The juxtaposition of library and theater came from the architect’s vision for education and the whole campus, it then inspired the design of the building which explored the opposing yet complementing qualities of these two programs, between lightness and darkness, introvert and extrovert, excitement and quietness.

In a sense, the Bibilotheater was conceived of more broadly as a cultural center for not only the school but also the surrounding communities. It was the architect’s hope that the Bibliotheater will become the social energizer that brings together the community and beyond.

Altres projectes per OPEN Architecture

Studio-X Beijing, Columbia University GSAPP
Beijing
2nd Ring 2049
Beijing
Beijing No. 4 Middle School Fangshan Campus
Beijing
Gehua Youth and Cultural Center
Qinhuangdao
Netdragon Commune
Fujian
Open Nature
Shenzhen