BIT Sports Center in Beijing

Beijing
Fotografia © Atelier Alter Architects
BIT site plan
Dibuix © Atelier Alter Architects
Perspective Section EN
Dibuix © Atelier Alter Architects
Aerial View
Fotografia © Horizon Aerial 地平线
Roof
Fotografia © Atelier Alter Architects
View from Square to the South Elevation
Fotografia © Atelier Alter Architects
2.Looking across the swimming pool from lobby
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
lobby
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
lobby
© Weiqi Jin 金伟琦
main court
Fotografia © Atelier Alter Architects
lobby
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
main court
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
swimming pool
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
detail
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Weiqi Jin 金伟琦
other room
Fotografia © Highlite Images 亮点影像
lobby
Fotografia © Atelier Alter Architects
other room
Fotografia © Highlite Images 亮点影像
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
lobby
Fotografia © Highlite Images 亮点影像
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Fotografia © Atelier Alter Architects
Architects
Atelier Alter Architects
Adreça
Beijing Institute of Technology, located in Liangxiang, the satellite city of, 100020 Beijing
Any
2009

Located in Liangxiang, the satellite city of Beijing, the BIT Sports Center, along with the BIT Stadium, frame an entrance to the new BIT campus. The sports center adds about 15,692 square meters athletic space to the school, includes a 3000 seats basketball stadium, a 10 lanes swimming pool, a gymnasium, a martial art space, and rooms for boxing, taekwondo, table tennis, etc.

BIT is a university focused on military science. The project continues Leonardo Da Vinci’s dialogue on the interdisciplinary discourse between science, architecture and art. After researching on related art and history of material science, the project draws inspiration from Da Vinci’s flying machine, as well as the geometry of trajectory parabola widely used in military science. Accordingly, two sets of parametric surfaces are created to suspend in the air as the roof for the building. The topological volume framed by the two curve layers are constructed through space frame structurally and covered by standing seam roofing from above and aluminum curtain wall system from below. Aluminum are used over roof, cantilever and facade to give a uniform tone to the building and to response to the industrial aesthetic in military science.

As the Renaissance man in Da Vinci’s time understood intellects as polymaths excelled both in body and mind, the BIT sports center aims for a “multidimensional open campus” that builds students’ body and mind simultaneously and meanwhile, encourages intercollegiate dialogues among students. By doing that, the architecture creates spatial permeability in both urban and architecture scales, through plan and section.

The basketball hall, located at the south east corner of the building, merges the play field with major artery and street life, while the swimming pool at the west is linked to campus central square. Besides urban scale connections, as the seating for basketball hall is elevated for one floor, the programs beneath it are all interconnected and also well connected to the exterior. A horizontal physical and visual permeability, from street to campus, is established at the ground floor. An enclosed entrance promenade, cut between swimming pool and basketball hall, connected north and south campuses together. In the section, the top of basketball seating at the third floor has a large window overlooking the entrance hall and the swimming pool across the hall, as well as the campus beyond the swimming pool. At second, third and fourth floors, the programs behind the swimming pool—taekwondo, table tennis and testing center—all have different apertures into the swimming pool and also share the skylight from the swimming. With transparent interface, vertical permeability is achieved by nesting programs within one and another in section.

Projectes relacionats

  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG
  • Golf-Park Aarau West
    Husistein & Partner AG

Revista

Altres projectes per Atelier Alter Architects

Dual-Purpose Exhibition Pavilion
Beijing
WuliEpoch Culture Center
Beijing