Reception Center, Minhang Ecological Garden

Shanghai
Site Plan
Dibuix © Pu Miao
First Floor Plan
Dibuix © Pu Miao
South Elevation of Park Administration, the canal as a visual channel is at the center.
Fotografia © Pu Miao
Main courtyard of Village of Reeds
Fotografia © Pu Miao
Interior of the conference room in Village of Reeds, an upper-level patio is visible.
Fotografia © Pu Miao
Canal penetrates the building in Village of Reeds. A hybrid system of bearing wall and concrete frame is used for the low-budge project.
Fotografia © Pu Miao
From Secluded Place looking into Village of Reeds
Fotografia © Pu Miao
Main courtyard of Secluded Place
Fotografia © Pu Miao
From the northern side of Secluded Place looking south
Fotografia © Pu Miao
A fountain marks the northern end of the canal.
Fotografia © Pu Miao
Architects
Pu Miao
Adreça
Dongchuan Road at Kunyang Road, Shanghai
Any
2004
Preu
Ocult
Pisos
1-5 pisos
Client
Shanghai Minhang United Development Co. Ltd.
Equip
Pu Miao
Engineering
Shanghai Landscape Architecture Design Institute

Context

The 4,400-square-meter project is located within an urban park (the Ecological Garden) in a dense residential and industrial area of Minhang, Shanghai. It consists of the Park Administration and two reception facilities. Named as “Village of Reeds” and “Secluded Place”, the two facilities meet local communities’ growing need to have landscaped settings for small-group conferences and retreats. People enter the three parts from separated entries along the west side of the building complex.

Design Concepts

1. The Courtyard Tradition 
With the current dominance of Western culture in China, the standard solution for such a project would be three freestanding buildings surrounded by lawns. We rejected this model, suggested to us by the owner, because the exposed outdoor spaces would be useless near a park in a high-density city. Inspired by the courtyard tradition, we decentralized the building mass and internalized outdoor space as courtyards. Walls separate the Center from the park and the three parts from each other. This allows users to have privacy while enjoying nature, a popular way to relax in Chinese culture.

2. The Visual Channels -- A Critique of the Tradition 
To avoid the complete isolation associated with traditional courtyards, we created a variety of openings on the walls to form visual channels. They allow users to have glimpses of the other courtyards and the park beyond, expanding their sense of space and linking them to the public life outside. The main channel, a north-south canal, penetrates all three parts of the Center. Additional channels of east-west direction are provided through slits on the walls. The front of the Park Administration facing the street has a double-layered façade, completing the hidden-and-reveal boundary.

3. Pairs of Indoor and Outdoor Spaces 
Each major room in the design is paired with an outdoor space to jointly serve one function. Much loved by the Chinese, the pattern contrasts with the Western model that tends to group indoor and outdoor spaces into two separated categories. To improve on the tradition, second-floor rooms also have their roof-top patios. The numerous outdoor spaces are given different shapes and ambiances to highlight their various functions.

4. Local Landscape Patterns 
The design of the gardens in this project borrows patterns from local rural landscape, such as the reed-bordered waterways and the fishponds, but in an abstracted way to create a symbolized nature. The reeds now have grown to 1.5 meter high as intended, which also serve as a screen "wall" between the conference hall and the more private area in "Village of Reeds."

5. Low-Tech Construction and Material 
Due to the limited budget and local labor's skill, the design selects a hybrid structural system in which masonry bearing wall and site-cast concrete framing (slender than one used alone) work together. Frequently used among low-end, low-rise construction in China, the system has a good thermal value, can resist earthquakes up to intensity VII, while still allows for some large openings in the spatial configuration. It especially suits this scheme that calls for many space barriers. In addition, this design revives a few ancient techniques such as the brick lattice wall.
 
Publication/Award
Journals A+ (Belgium, Vol. 211, 2007), Detail (Germany, Chinese Edition, 1/2006), Dialogue (Taiwan, Vol. 122, 2008), Architectural Journal (China, 5/2005), Time+Architecture (China, 5/2004), Architecture Asia (Asia, 3/2009), and book Domus+78 Chinese Architects and Designers (2006)

Design Merit Award, The Sixth Far Eastern Architectural Awards, Taiwan, 2007.

Exhibited at the 2005 First Shenzhen Biennial of Urbanism\Architecture, Shenzhen, China, 2005-2006

Projectes relacionats

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Revista

Altres projectes per Pu Miao

Visitor Center, Lake Yangcheng Park
Kunshan
Pavilions in Lake Yangcheng Park
Kunshan
Zhuting Church
Zhuzhou
Jin-gu-yuan Mixed-use Complex
Kunshan
Visitor Center, Xingxi Park
Kunshan