Wuhan City Pavilion & Kindergarten

Wuhan
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Zhang Chao
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Zhang Chao
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Zhang Chao
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Wuhan City Pavilion Kindergarten
Fotografia © Arch-Exist
Unfolded Elevation
Dibuix © Atelier XI
Program Transfer Diagram
Dibuix © Atelier XI
Concept Sketch
Dibuix © Atelier XI
Future Kindergarten Use
Visualització © Atelier XI
Architects
Atelier XI
Localització
Wuhan
Any
2021
Client
Wuhan Vanke Real Estate Co.
Lead Architect 主持建筑师
Chen Xi
Design Team 设计团队
Tian Di, Zhu Zhu, Lin Ziya, Huang Jiajie, Xu Zhiwei, Weng Cekai
Construction Documents 施工图设计
Wuhan Tianhua Architectural Design
Landscape Design (Sales Center) 示范区景观设计
Chongqing Shangyuan Architecture & Landscape
Interior Design (Sales Center) 示范区精装设计
PONE
Curtain Wall Consultant 幕墙顾问
Fusite Architecture Technology
Façade Lighting Consultant 泛光顾问
Gaomingte Environment Engineering
Size
1940m2

In 2019, the architect received a commission to design a standard 6-classroom kindergarten in Wuhan. The project is located in Hankou, Wuhan, only 1 kilometer away from the South China Seafood Market where the pandemic first broke out three months after the design started. The project plan was temporarily suspended due to the disease for half a year in 2020. Thanks to the unremitting efforts of the whole team, the project plan was restored and completed after the unblocking of Wuhan.

Besides the pandemic, another major challenge in this project is to create a spatial structure that serves as both a sales pavilion and a kindergarten at different times with completely different themes and regulatory requirements. By adapting one building for two purposes, this project hopes to save the construction cost of a temporary sales center and avoid the environmental consequences caused by the unnecessary demolition.

Through research, the design team experimented to decompose this building into a series of adaptable units that can be transformed from one function to another. The architect envisions a parallel between the floating miniature city belonging to children and the series of model galleries that lead visitors to envision their future homes.

As the architect lived in Wuhan during childhood, he paid a visit to the kindergarten he had attended at the start of the design stage. However, it turned out that the kindergarten in reality was far smaller compared to the image that had resided in his mind for long--the spatial scale was subconsciously exaggerated by childhood memory. Inspired by this experience of deformed scales, the architect proposed to establish a unique spatial perception in which children's spaces are to be felt enlarged as the surrounding cityscape shrinks. As a result, a floating miniature city for children is created as a cluster of pods scattered around on the ground, in the air, under the sun, and in the shadow.

The completed building appears as connected "voids". Series of internal spaces are joined through intricate folds that are visually expressed on the exterior facade and the roof. The architect expects that the playfulness of these rooms is able to stimulate children’s interests in shapes of spaces and to endow each classroom with distinctive identity by offering unique lighting and landscape views. Children are encouraged to explore, wander, and grow in such interconnected micro cities.

As for the sales pavilion, the architect aims to overturn the conventional model of enclosed, over-decorated interior sales spaces. Instead, a more embracing gesture towards the surrounding urban environment is envisioned with interior spaces honestly presented on the exterior facade, allowing the spatial structure rather than facade decoration to become a unique landmark. The connected interior “void” spaces will form a chronological visiting sequence: the past (urban environment and model display) - the present (show house display)-future (exhibition on health intelligence and eco-garden).

The structure, facade and the interior of the building are highly integrated. The reinforced concrete structure conforms to the logic of the internal spaces, and the facade uses white granite stone and glass curtain walls to express the overall skeleton and the folded interior. When the sales pavilion ends its operation, the outdoor landscape will be renovated as open playground. Simultaneously, small structural adjustment will be conducted to transform sales exhibition spaces with greater height into more compact teaching spaces through inserting additional floor slabs. On the facade, preset measures will also be used to adjust glass curtain walls into operable windows for kindergarten use.

Across the pandemic, the theme of the exhibition hall in the building has been adjusted to the theme of Health Intelligence and Ecological Living. The building is expected to not only serve as sales promotion space, but also as a platform to familiarize local residents with knowledge about health and technology, and to boost confidence of the community by providing insights into a brighter future.

Projectes relacionats

  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG
  • Golf-Park Aarau West
    Husistein & Partner AG

Revista

Altres projectes per Atelier XI

Peach Hut
Jiaozuo
UABB Longgang Exhibition Hall
Shenzhen
Library in Ruins
Jiaozuo