Yidian Office Complex

Shanghai
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Luc Boegly, © Jacques Ferrier Architecture
Fotografia © Jonathan Leijonhufvud, © Jacques Ferrier Architecture
Architects
Ferrier Marchetti Studio
Adreça
200 Tianlin road, Xuhui District, 200231 Shanghai
Any
2015
Preu
1 milió - 100 milions

Surface area
60,000 m² Gross Floor Area 
 
Cost
€50 M incl. VAT (2011 value)

Project Manager
Jacques Ferrier Architecture
 
Partners
Structural technical design
Architectural Design & Research Institute of Tongji University (Group) Co.Ltd.
Fluids technical design
Architectural Design & Research Institute of Tongji University (Group) Co.Ltd.
Economics
Architectural Design & Research Institute of Tongji University (Group) Co.Ltd.
Façades
VSA
Landscaping
DLC
 
Project Owner
Shanghai Guang Dian Real Estate
 
Awards
2nd Prize for Design Excellence 2015, City of Shanghai 
 
Competition
winning project, February 2011
 
Delivery
June 2015
 


Mission


 


In February 2011, Jacques Ferrier Architecture’s firm won a competition held by public real estate developer Shanghai Guang Dian Real Estate for the creation of an office complex and stores along the Shang Ao Dang canal, located in the Xuhui district of south western Shanghai. This neighbourhood has been expanding since the metro line was built. The project was delivered in the summer of 2015.


 


JFA, the architect responsible for the project, handled the studies, from validating the local office's studies to architectural quality monitoring during construction.


 


An urban project in a unique landscape  


A strong image


 


The project comprises a collection of several buildings. 


 


The buildings' identity is defined by an interplay of folds and cuts, which give a variety of perspectives, views, light and heights. This variety provides functional flexibility while creating a strong image. The buildings are mainly north/south facing, which enhances the light and means that most offices offer a view over the canal. Many also feature loggias with views of the canal or the court.


 


A built landscape 


Urban landscape and topography


 


We have developed an urban topography concept to create a "built landscape" effect, where architecture and nature are fused and blended. 


 


The site is located by the edge of a canal, which was previously hidden away from the public eye. One of the key points of our proposal was replacing the grey walls along the canal with a planted embankment.  


The tree-lined embankment is now a public walking path along the canal. Here, nature reclaims its rightful place in the heart of the city. 


 


The office foundation is also treated as a landscape, a tree-covered relief with some parts turned towards the ground like an invitation to run across it. Local residents can even walk along a path on the roof of the ground floor. This foundation creates very clear divisions and gives an individual identity to the office space project. Next to the canal, the façade of this landscape-esque foundation of varying heights houses a number of activities, which can be linked to the offices or independent shops, creating lively public spaces.


 


This landscape-type design encourages permeability, in response to environmental concerns. More than a third of the site's surface area is dedicated to green spaces, not including the foundation of the office structure, which is also treated as a garden. 


 


Ceramic façades that create a sense of movement


Playing with colours and materials


 


The ensemble's façades are covered in vertical blades which protect the structures from the powerful Shanghai sun. They combine two different materials: one side is covered with pale gold aluminium, and the other with ceramic in shades of green and blue, depending on the façades, a traditional Chinese material created using ancient techniques. This dual interplay of colours and materials creates a sense of movement, a constantly renewed vision of the buildings within the city. Depending on their location, urbanites will see the complex as successively green, blue and golden. 


 

Projectes relacionats

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Revista

Altres projectes per Ferrier Marchetti Studio

Real Estate Complex La Mantilla
Montpellier, France
Headquarters of Métropole Rouen Normandie
Rouen, France
Grand Paris
Ile de France, France
Bridge in Choisy-le-Roi
Choisy-le-Roi, France
Phare Tower
Paris, France