Elevation of office block_evening
Elevation view from south
Brisole system
Connecting space of two corridors
Elevation of office block
Elevation of office block_evening
Entrance
Etrance canopy in the evening
Landscape
Etrance canopy

Qingpu Environmental Monitoring Station

 Back to Projects list
Location
Shanghai
Year
2011

This design combines the Western “scientific view of nature” and the ancient Chinese, “humanistic view of nature” and through an individual’s own observation of nature, intuitive experience of surrounding environment, forming an “phenomenal view of nature” .The design not only satisfies criteria of scientific functional layout and humanistic nature of space and form, but also utilize the visual moment when one situate in architecture to constitute the inherent relationship between man and natural environment.
The design adopted the “three walls, three courtyards, the third floor,” approach to blend the space in between wall and courtyard, and formed the entity of the architecture. Su Shi, “Wang Jiangnan • Spring” explains the root of Jiangnan culture - the warm climate and delicate landscape.
This proposal is not focusing on the form of architecture, but rather, the
relation between architecture and landscape (gardens, nature), and the
visual moment of transitional space between buildings.

Other Projects by Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA)

Dongguan Toy Warehouse
Dongguan
Shanghai Nanjing Rd. Pedestrian Kiosks
Shanghai
EXPO Future Store
Shanghai
Dongguan Toy Factory
Dongguan
Shanghai Museum of Contemporary Art
Shanghai
No.18 Guan Shu Yuan Hutong
Beijing