Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Photo © Tian Fang Fang
Drawing © atelier tao+c
Drawing © atelier tao+c

U-shape room

 Back to Projects list
Location
Shanghai
Year
2018
Team
Liu Tao, Cai Chunyan, Wang Wei deer, Han Lihui

Located on the ground floor of an old garden house, it’s a U-shape room with a full-faceted semi-circular window facing the back garden.

The 42sqm room was once the ballroom of the house and then a couple lived in it for decades, eventually moved out. How to revive an original single function room to meet new need of living is a problem faced by many vacant rooms as such.

The architect inserted a huge composite piece of furniture or a micro “furniturisation” architecture into the room. The rich interface formed by the interweaving of concrete blocks absorbs the surface and plane of daily life into complex structures, thereby obtaining a looser space for activities. A 42 sqm room results with a living room in 11 sqm, kitchen and dining room in 20 sqm, a bathroom in 4 sqm, a foyer with wardrobe in 5 qm, a bedroom in 15 sqm and a study in 4 sqm.

In this project, the function of walls and floors was replaced by furniture, which became a reduced kind architectural miniature.

Other Projects by Atelier tao+c

Capsule Hotel and Bookstore
Zhejjang
Common Reader Bookstore
Zhejjang