Photo © Marcus Bredt
Photo © Marcus Bredt
Photo © Marcus Bredt
Photo © Marcus Bredt
Photo © Marcus Bredt
Photo © Marcus Bredt
Drawing © gmp
Drawing © gmp

Hanoi Museum

 Back to Projects list
Location
71000 Hanoi, Vietnam
Year
2010

Within the square building, a central circular atrium links the entrance level with the three exhibition levels. The upwardly projecting stories cause in each of the layers below a shading, which is part of the energy efficiency concept. Since the interior spaces are protected from direct sunlight, also a conservative impact is created for the exhibits. For visitors, the effect is that, when looking out, they seem to be float-ing over the landscape. Visitors to the museum reach the upper levels via a spiral ramp. As the dominant feature, the ramp offers perspectives into the entrance hall and exhibition areas.

Competition
2005 – 1st Prize

Design
Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Klaus Lenz

Client
Hanoi Culture and Information Department

Construction period
2008–2010

Gross floor area
30,000 m²

Other Projects by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

School extension and replacement building for Gyula Trebitsch school
Hamburg, Germany
Data Center of China Life Insurance
Shanghai
Berlin Central Station
Berlin, Germany
Grand Theater
Chongqing
Cape Town Stadium
Cape Town, South Africa