Photo © Tobias Hein
Photo © Tobias Hein
Photo © Tobias Hein
Photo © Tobias Hein
Photo © Tobias Hein

Loft Hamburg

 Back to Projects list
Location
Hamburg, Germany
Year
2009
Client
Vanessa Kullmann

As with all renovations the existing building services and structure had to be incorporated in the overall design. This was achieved through the use of a free-standing walnut unit which functions as the heart of the apartment. This unit incorporates the kitchen, bathroom and dresser, taking advantage of the proximity to the building services. Pieces are removed from the unit to allow natural light to penetrate deep within the loft.

Flanking the walnut core, are the service walls contrasted in white. These walls house the rest of the functional elements of the space, positioned within niches to allow flexible spaces to exist for working, relaxation, bathing and sleeping. Flexibility in design was achieved through the use of ceiling-high, room-dividing sliding walls, allowing for multiple configurations of public and private space within the loft. The sliding walls, when retracted, are completely concealed within the service walls.

Other Projects by GRAFT

Human Horizons
Shanghai
Unbuilding Walls
Venice, Italy
WAVE
Berlin, Germany
Urban Nation Museum
Berlin, Germany
Jugendherberge München City
München, Germany