1200 Intrepid

Philadelphia, USA
Photo © Rasmus Hjortshoj
Drawing © BIG
Drawing © BIG
Drawing © BIG
Drawing © BIG
Photo © Rasmus Hjortshoj
Photo © Rasmus Hjortshoj
Photo © Rasmus Hjortshoj
Photo © Rasmus Hjortshoj
Photo © Rasmus Hjortshoj
Photo © Rasmus Hjortshoj
Photo © Rasmus Hjortshoj
Architects
BIG – Bjarke Ingels Group
Location
Philadelphia, USA
Year
2016
Program

Commercial

Area
9,250 m2

Project type
Commission

Client
Liberty Property Trust

Collaborators
Environetics, In-Posse, LRSLA, Pennoni, Re:Vision

Partners in Charge
Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Beat Schenk

Project Leaders
Sören Grünert (Concept), David Brown (Schematic & DD), Brandon Cook (CD), Michelle Stromsta (CA)

Team
Annette Miller, Aran Coakley, Armen Menendian, Douglass Alligood, Natalie Kwee, Peter Lee, Taylor Hewett, Terry Lallak, Thomas Fagan, Thea Sofie Gassenholm

1200 Intrepid is a LEED Gold office building shaped by the encounter between Robert Stern’s master plan of rectangular city blocks and James Corner’s iconic, circular Central Green Park.

The building’s double curved, pre-cast concrete façade bows inwards to create a generous urban canopy that responds to the ‘shock wave’ of the park’s circular running track, activity pods and planting vignettes - rippling outwards like rings in water to invade the building’s footprint. Shaped by the city grid, the cornice and remaining elevations return to the orthogonal design of the Navy Yard's master plan, forming the building's double curve and melding the neighbourhood’s two dominant forms.

Referencing the Navy Yard’s maritime history while providing much needed natural light, a functioning periscope penetrates the core of the building, projecting views of the Navy Yard basin into the center of the elevator lobby. Visitors and employees can admire the mothballed ships sitting in the adjacent docks while embracing Central Green Park - connecting the building and its inhabitants to their surroundings.

Related Projects

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Other Projects by BIG – Bjarke Ingels Group

The Heights Building
Arlington, USA
OPPO Headquarters
Hangzhou
Musée Atelier Audemars Piguet
Le Brassus, Switzerland
Danish National Maritime Museum
Helsingør, Denmark
8 HOUSE
Copenhagen, Denmark