Campus Planning of Chinese University of Hong Kong (Shenzhen)

Shenzhen
Architects
Wang Weijen Architecture
Address
Longgang District, Shenzhen
Year
2016
Stories
5-20 Stories
Client
The Chinese University of Hong Kong (Shenzhen), 香港中文大学(深圳)
Team
Wang Weijen/ Rocco Yim/ Frank Yu, 王维仁/严迅奇/余啸峰
Architecture Design Partner
Rocco Design Architects Limited
Architecture Design Partner
Gravity Partnership Limited

The Campus Planning for the Chinese University of Hong Kong in Shenzhen brings together architectural typology of courtyard with the landscape terrain and its mountain form, creates a central green mall allowing nature to become the dominating sublime. Replacing the formality of classical symmetry in Jefferson’s campus prototype, the design articulates academic programs into one mega-block with a sequence of courtyard spaces, parallel to the central green while lining up against the city edge away from the mountain green. Allowing the water and nature to flow into the green mall through the valley, the design also arranged a series of separate pavilion buildings along the foothill across the central green: library, students center, administration, dormitory and conference hall, creating visual and ecological corridors spacing in-between the pavilions.

The planning takes the natural terrain as the overall composition in contrasting to the academic mega-form, incorporating the natural valley and water integrating with the campus infrastructure system for rain water collection and recycling. The square quadrant with a sunken plaza in the middle of the central green not only connecting the library and student’s center to the academic spine, it also moderates the campus contour and coordinate with different datum levels. By leaving the nature alone and gives way to the mountain and landscape, the mega-form as a continuous aggregation contrasting to the independent pavilions array along the landscape, becomes even stronger as a form in the planning diagram.

Related Projects

  • Espansione Albergo Croce Bianca⠀
    Studio Gabor Gyenese
  • MEETT Toulouse Exhibition and Convention Centre
    OMA - Office for Metropolitan Architecture
  • Bauart Architekten und Planner - Besmer Plateau Kreuzlingen
    MIYO Visualisierung
  • The Other, the Same
    Vazio S/A
  • KASA
    Mount Fuji Architects Studio

Magazine

Other Projects by Wang Weijen Architecture

Music School, Tainan National University of Art
Tainan
Chongkeng Primary School
Taichung
Guanglong Primary School
Taichung
Fumin Primary School
Taichung
Bai Sha Wan Beach and Visitor Centre
Taipei
Community College, Lingnan University
Tuen Mun