CVIC Gallery

Guiyang
Photo © Xiaodong Wang
Photo © Xiaodong Wang
Photo © Xiaodong Wang
Photo © Xiaodong Wang
© Xiaodong Wang
Photo © Xiaodong Wang
Photo © Xiaodong Wang
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Drawing © Link-Arc
Drawing © Link-Arc
Drawing © Link-Arc
Architects
Studio Link-Arc
Year
2014
Client
AVIC
Team
Yichen Lu, Qinwen Cai, Amy Shu Chang, Paul Schelechow, Zifan Liu, Daniel Gartner, Jessy Yeh, Jose Silva, Sungmoon Cho, Sara Gutierrez

Located at the center of dense residential development in southern China, the first design gesture for the Guiyang Membership was not to create a built form, but rather to create an elliptical reflecting pool carved from the landscape. This allows the design to create its own site, to which it then responds. Studio Link-Arc’s design for the clubhouse explores multiple relationships to the horizontal datum of the pool, creating spaces which are below the water, at water level, and above the water, creating a series of unique spatial and visual conditions. The ground floor ceiling is maintained at a constant height to further emphasize the sectional change.

The building’s interior incorporates a series of double height zones designed as discrete spaces carved from the interior program. The walls of these spaces serve as reverse building cores- they conceal structure that braces the building and also reduces the need for interior columns, further enhancing the building’s unique spatiality. The building’s exterior is covered in a patterned metal screen (inspired by a bamboo grove) that unifies the building, shades interior spaces, and allows for views beyond. This screen is cut away in certain locations to allow uninterrupted views of the reflecting pool and the surrounding landscape.

Related Projects

  • EMBRACE - Serlachius gosta Museum extension
    MONOLAB architects
  • Cage Gallery + Coworking
    sandy brunner Architecture
  • Contemporary Art Museum
    Brooks + Scarpa Architects
  • FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES
    Fluvia
  • Australian Pavilion Venice
    Denton Corker Marshall

Magazine

Other Projects by Studio Link-Arc

China Pavilion for Expo Milano 2015
Milan, Italy
Shenzhen Bay Gallery
Shenzhen
Shenzhen Avic Fraser Suite Hotel
Shenzhen
Shenzhen Dachong Master Plan
Shenzhen
OCT Tower
Shenzhen
Luhu Cultural Center
Shenzhen