Folding Courtyard

Aerial view
Photo © Wang Ning
Entrance
Photo © Wang Ning
Foyer
Photo © Wang Ning
Corridor
Photo © Wang Ning
Corridor
Photo © Wang Ning
Corridor
Photo © Wang Ning
Inner yard
Photo © Wang Ning
Inner yard
Photo © Wang Ning
Inner yard
Photo © Wang Ning
Inner yard
© Wang Ning
Staircase
Photo © Wang Ning
Staircase
Photo © Wang Ning
Roof
Photo © Wang Ning
Roof
Photo © Wang Ning
Roof
Photo © Wang Ning
Kitchen
Photo © Wang Ning
Details
Photo © Wang Ning
Details
Photo © Wang Ning
Details
Photo © Wang Ning
Details
Photo © Wang Ning
Axonometric diagram
Drawing © ARCHSTUDIO
1F plan
Drawing © ARCHSTUDIO
Rooftop plan
Drawing © ARCHSTUDIO
Section
Drawing © ARCHSTUDIO
Generation illustration
Drawing © ARCHSTUDIO
Generation illustration
Drawing © ARCHSTUDIO
Generation illustration
Drawing © ARCHSTUDIO
Generation illustration
Drawing © ARCHSTUDIO
Before transformation
Photo © ARCHSTUDIO
Architects
ARCHSTUDIO
Address
Qianliang Hutong, Dongcheng District,
Year
2019

Folding Courtyard

The project is located in Qianliang Hutong, Dongcheng District, Beijing, with a site area of about 410 square meters. Different from a typical "Siheyuan" with sloped roof, the original architecture was composed of several disconnected flat-topped rooms featuring a traditional brick-and-concrete structure, which are supposed to be transformed from a Siheyuan at one time and can be seen in many old areas of Beijing. The site consisted of two parts. The front part was an open ground with two brick rooms and an old tree, while the rear part presented a U-shaped structure and had a courtyard roofed by glass. The original building, with isolated and narrow rooms and a lack of infrastructures, was gradually worn out so that it needed to be completely reconstructed in order to meet the demands of modern life. The rebuilt building will be rented for multiple purposes such as working, friends gathering, and dwelling, so the greatest challenge for this transformation project was how to present a more dynamic space with a variety of functions through appropriate demolition and renovation based on site conditions.
Considering the characteristics of flat-roofed buildings, ARCHSTUDIO added corridors and staircases to link rooms and yards, roof and ground respectively. In this way, a “folding” and looping circulation route was formed, allowing interactions between interiors and exteriors, up and down, and new and old. The even roof is not only a rare public activity area, but also an extension of internal functions, with its landscape forming interesting contrast to the surrounding pitched-roof buildings and trees. Along the circulation route, four yards of different scales were marked out, including a long and narrow yard embellished with bamboos at the entrance, a yard with an old locust tree remained in situ, a yard characterized by waterscape and cobbles, with the original glass roof removed, and a south-facing backyard connecting to the neighbor's house. By following the circulation, people can enjoy variable views in the space. ARCHSTUDIO retained the two brick rooms that already existed, and at the same time inserted three new brick-structured boxes, which were set as private spaces and can serve the functions of sitting room, kitchen, restroom, etc. The gaps between the three new boxes form a continuous but detached public space for working, gathering, dining and other activities. The architects hided structural columns of the roof inside the brick boxes' walls, and deliberately left gaps between the roof and boxes, with a view to letting daylight filter in. Common construction materials for Siheyuan such as bricks, grey tiles and cement were utilized for this project. The rooftop was paved with grey tiles, which were arranged linearly in different directions. Notably, those tiles extend to indoor area, resulting in flowing-water-like visual effects. The roof has a cast-in-situ concrete structure, and wood grains on interior surfaces generated from the form work was retained. The brick boxes were built with old bricks from demolished houses nearby, with the wall stretching to the rooftop and forming seats for resting.

Project name: Folding Courtyard
Project location: Qianliang Hutong, Dongcheng District, Beijing
Site area: 410 m2
Project area: 308 m2
Construction phase: April 2018 – April 2019
Main materials: brick, grey tile, cement, terrazzo, glass
Design firm: ARCHSTUDIO (www.archstudio.cn)
Chief designer: Han Wenqiang
Design team: Huang Tao, Wang Tonghui, Zhang Fuhua, Zheng Baowei, Yu Yan
Photography: Wang Ning

Related Projects

  • Bærum Cultural Center
    Snøhetta
  • Museum of Inuit Art
    gh3
  • Russell Hill Road
    gh3
  • House 60
    gh3
  • Bibliothek der Hochschule für Technik und Wirtschaft
    HerbstKunkler Architekten

Magazine

Other Projects by ARCHSTUDIO

IOMA
Layering Courtyard
Dingshi Logistics Office Building — A compound features courtyards filled with light and shadows
Tangshan
Mirror Garden
Hillside Dwelling
Courtyard Villa
Tangshan