Guanglong Primary School

Taichung
Architects
Wang Weijen Architecture
Address
Tai Ping, Taichung
Year
2002
Stories
1-5 Stories
Client
光隆国小
Architecture Design Partner
J.C. Yang Architect & Associates

For a school that has nearly two thousand students and 50 classes, the challenge is how to make spaces of appropriate scale for children of smaller groups to have their spatial identities. Rather than using large scaled linear or L-shaped mid-rise blocks that conventional school design does, this project interlocks, rotate and overlap single leveled linear module of blocks, create a series of inter-connected small courtyard unit of 10 by 10 meters.

This layout managed to have classrooms on the ground level have their own courtyard and tree, while those on the upper levels have their own terrace garden. Each four classrooms would be able to share a big tree, sand pit, deck garden and veranda in their won courtyard cluster. Children therefore would not always have to rush along the hallway and run several flights of stairs down to the large playground during the short recess time. The classrooms on the upper level are all facing south, so to provide shading for classrooms on the lower level facing east and west. It intends to create rich spatial experiences for the school like a village, allow children to wonder and explore, running along alleys and streets, learning and growing up in-between spaces of large and small.

Related Projects

  • Office Building CUBE Berlin
    Thies Wachter
  • Loop of Wisdom
    Powerhouse Company
  • White Marmot Restaurant St. Moritz
    Forbo-Giubiasco SA
  • Wohnen am Wittenkamp
    KBNK Architekten
  • Sky Villa
    Interval Architects

Magazine

Other Projects by Wang Weijen Architecture

Music School, Tainan National University of Art
Tainan
Chongkeng Primary School
Taichung
Fumin Primary School
Taichung
Bai Sha Wan Beach and Visitor Centre
Taipei
Community College, Lingnan University
Tuen Mun
Swimming Hall of Dongguan Taiwanese Businessmen’s School
Dongguan