In-Hutong Renewal of Chuziying Hutong 36

Beijing
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Weiqi Jin
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © Yifan Sun
Photo © 孙一凡
Drawing © Weiqi Jin
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Drawing © CU office
Architects
CU Office
Address
储子营胡同36号,天桥北部平房区,北京市, 100050 Beijing
Year
2021
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Client
Beijing Tianqiao hengrong investment Co.
Team
Chief architects: Che Fei, Zhang Xuefeng Design team: Liang Jinping, Mu Gaojie, Wu Nana Landscape architect: Zhang Xuefeng Mechanical Engineer: Huo Jinglong

The renewal strategy of In-Hutong was inspired by the spontaneous renovation strategy of the residents living in the local hutongs. On the right side of the project courtyard was originally a small hutong (alley), at the entrance of which the residents added a gate transforming the hutong into a shared courtyard - Hutong courtyard. The bungalows in the northern part of Tianqiao area did not have a strictly regulated Beijing Siheyuan architectural system in history. Therefore, the local residents breaking through the typical hutong-siheyuan morphological restrictions and renovating their residences in flexible and diverse ways should be respected. Differently, since the goal of this project is not to increase the density of buildings and populations, the idea is to adopt the opposite strategy and to transform the original shared courtyard in parallel with the entrance of the Hutong courtyard into an In-Hutong (inner alley) so that the originally enclosed courtyard space is reorganized by the In-Hutong extended from the outside hutong. The circulation of the In-Hutong and the central axis of the original courtyard are equally respected, thus the interface wall between the courtyard and the In-Hutong has a dual character. As a result, these walls have been designed differently on the two sides facing the courtyard and the In-Hutong, to correspond to the stable-and-quiet courtyard and the flowing-and-vivid In-Hutong.
Close to the south central axis of Beijing, the project is located in the core area of the old Beijing’s folk culture with a rich history. Although the buildings as dilapidated buildings were demolished and reconstructed, the main spatial texture and parts of the old walls that did not need to be insulated are retained after being repaired and reinforced.These protected old walls are the respect for history and make the history of Tianqiao a visible history.
As a demonstration renewal project of the bungalow district in the northern part of Tianqiao, Beijing, the reconstruction budget of this project is very limited, which thus makes this demonstration project more realistic. Therefore, it is designed not to use complex structures and expensive materials but four most common materials: wood, gray brick, steel, and glass. Beijing’s traditional wooden structure is adopted for the main body of the building, while steel structure and glass are used for the parts that provide new functions: such as glass windows, invisible air-conditioning vents, etc. The gray bricks are constructed in two different construction methods, traditional and modern, depending on its specific location, converging and translating the new and the old.

As an architectural renewal in a specific site, especially under the circumstance where historical remains are preserved, those parts of the historical old walls were still built with the local architecture form of old Beijing in terms of architectural language. This traditional architectural form is reassembled with the contemporary architectural language form due to the addition of modern functions, thus traditional architectural language and contemporary architectural language chat and resonate with each other.

Related Projects

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Magazine

Other Projects by 超城建筑

Villa Jian Art Museum
Yantai
Jumping City
Beijing
Lihu Wan New City Master Plan
Wuxi, Jiangsu Province
Z House
Yantai
Moving Space Interior Design for Media Lab of Beijing Institute of Fashion Technology
Beijing
GREE Flagship Store Wuhan
Wuhan