IOMA

Facade
Photo © Jin Weiqi
Facade
Photo © Jin Weiqi
Facade
Photo © Jin Weiqi
Courtyard
Photo © Jin Weiqi
Entrance
Photo © Jin Weiqi
Art store
Photo © Jin Weiqi
Art store
Photo © Jin Weiqi
Exhibition hall
Photo © Jin Weiqi
Exhibition hall
Photo © Jin Weiqi
Exhibition hall
Photo © Wang Ning
Exhibition hall
Photo © Wang Ning
Exhibition hall
Photo © Jin Weiqi
Restaurant
Photo © Jin Weiqi
Restaurant
Photo © Jin Weiqi
Restaurant
Photo © Jin Weiqi
Restaurant
Photo © Wang Ning
Top floor
Photo © Jin Weiqi
Top floor
Photo © Wang Ning
Details
Photo © Jin Weiqi
Details
Photo © Wang Ning
The original building
Photo © ARCHSTUDIO
2F Plan
Drawing © ARCHSTUDIO
Architectural model
Drawing © ARCHSTUDIO
Section A-A
Drawing © ARCHSTUDIO
1F Plan
Drawing © ARCHSTUDIO
3F Plan
Drawing © ARCHSTUDIO
Architects
ARCHSTUDIO
Address
798 Art Zone, Jiuxianqiao Road, Chaoyang District,
Year
2019

IOMA

IOMA is an art center situated at 798 Art Zone, Beijing, which is a transformation project. Based on the concept of "symbiosis", the design aimed to realize harmonious coexistence between the new and old, inside and outside, architecture and nature, as well as art and mankind. As approaching the project, ARCHSTUDIO reasonably utilized the original architectural space, and added extensions to the top floor and along the street, with a view to satisfying diverse future functional demands.
The design team firstly deconstructed and integrated functions of the overall space, and created some new communal areas such as restaurant, art store, multifunctional hall and leisure area other than the exhibition hall, so as to enable smooth transition from nature to public spaces and to exhibition area.
Besides, the designers reorganized the circulation routes within the entire space. The visiting route of the former exhibition space was conventional and monotonous, and visitors had to go back along the circulation route after appreciating exhibitions, which resulted in boring spatial experiences. Besides, up and down movement of visitors generated a sense of formality, which sometimes alienated them from the space. Considering those, the design team demolished and transformed parts of the original architectural space, and added staircases and elevators, thereby creating a loop-shaped route for visiting exhibitions. In addition, ARCHSTUDIO also designed two independent circulations leading to the terrace and the restaurant, which provide visitors with interesting experiences and let them feel like they are touring in a garden.
The design team created several recessed arc-shaped courtyards, and completely retained the trees that already existed on the site. The courtyards and green trees together shaped a distinct spatial character for the building. As visitors wandering in the space, their interaction with trees varies. They encounter different parts of trees, from roots to tops, and sometimes need to bow their heads to walk under branches. Trees also keep changing with time. The perfect combination of nature and space gives the place great charm. The facade is clad in a translucent curtain of metal, making trees appear to grow out of it, blending into the environment and as well as the building.
Through the above-mentioned strategies, an originally conventional art gallery which resembled an enclosed box was perfectly transformed into a natural, open, intimate and interaction-evoking multifunctional art center.

Project name: IOMA
Scope of design: architectural transformation + interiors
Location: 798 Art Zone, Jiuxianqiao Road, Chaoyang District, Beijing
Area: 3,000 m2
Main materials: perforated steel panels, self-leveling cement, cement-effect paint
Completion time: April 2019
Design firm: ARCHSTUDIO (www.archstudio.cn)
Chief designer: Han Wenqiang
Design firm: Cao Chong, Wen Chenhan, Huang Tao
Structural design: Zhang Fuhua
Electrical & plumbing design: Zheng Baowei, Cheng Guofeng
HVAC design: Yu Yan
Photography: Jin Weiqi, Wang Ning

Related Projects

  • Bærum Cultural Center
    Snøhetta
  • Museum of Inuit Art
    gh3
  • Russell Hill Road
    gh3
  • House 60
    gh3
  • Bibliothek der Hochschule für Technik und Wirtschaft
    HerbstKunkler Architekten

Magazine

Other Projects by ARCHSTUDIO

Layering Courtyard
Dingshi Logistics Office Building — A compound features courtyards filled with light and shadows
Tangshan
Mirror Garden
Hillside Dwelling
Courtyard Villa
Tangshan
Folding Courtyard