Jiangsu Beisha Kindergarten

Beisha
"Mini village" and surroundings
Photo © Hao Hongyi
Bird's view of kindergarten
Photo © Wu Qingshan
Architecture and the surroundings at night
Photo © Mini Liu
Secret places tucked away from the main square
Photo © Mini Liu
Architecture and the surroundings
Photo © Wu Qingshan
Playing area in front of the buildings
Photo © Wu Qingshan
Surroundings of Beisha
Photo © Wu Qinshan
Courtyard space for learning and playing
Photo © Wu Qingshan
Kindergarten at dusk
Photo © Wu Qingshan
2nd floor platform
Photo © Wu Qingshan
2nd floor platform, on the level of the roofs
Photo © Wu Qingshan
Meandering Roofs
Photo © Hao Hongyi
Meandering Roofs
Photo © Hao Hongyi
Art space
Photo © Wu Qingshan
Typical landscape in a village in Jiangsu
Photo © Hao Hongyi
Architects
Crossboundaries
Location
Beisha
Year
2018
Stories
1-5 Stories
Client
Education bureau of Fu’ning county
Team
Binke Lenhardt, DONG Hao, Tracey Loontjens, Alan Chou, Andra Ciocoiu, HAO Hongyi

On the initiative of the local government facing shortage of preschool education in rural area, Crossboundaries was commissioned in 2015 to design a kindergarten for the Beisha Village in Fu’ning County, Jiangsu, the first province in China that has accelerated the development of high-quality preschool education throughout urban and rural areas.
Fu’ning County has been well-known for its tradition of advocating education, culture and morality. Located in-between the North plain and the central water network in Jiangsu Province, the county’s seasonal dynamics of agricultural produce still takes up most of space and dominates as an activity and as a way of making a living, putting dwellings and all built environment in the background.
Approaching to Beisha, you would be greeted by the endless fertile plain, its horizon deluded by the mist and just occasionally interrupted by the linearly arranged trees and houses. This is how most of rural Jiangsu is: flat, boundless landscape, as infinite as the skies above it. Once you arrive in the village, the feeling of overwhelming flatness somewhat disintegrates, the skies and soil become just a background collage, sliced in pieces by the tall trees that now dominate the scenery. Approaching the buildings through this natural colonnade feels like a discovery, a special framework that works well with the small, 2-3 stories houses with pitched roofs and brick facades.

And it is exactly this setting, the zoomed-in rural landscape of the Jiangsu flatland that the kindergarten designed by Crossboundaries grew from and ultimately belong to.

“MINI VILLAGE”
Appropriate scale of the project was a crucial starting point of this design and led us in creating a building cluster for Beisha, with required building volume broken down to house-like pieces, integrated by the central multifunctional open space. This integration of the outdoor and indoor is crucial to the early education environment and innate to the rural context.
This Beisha kindergarten functions as a smaller, slightly modified version of village, of which the scale gives the children a sense of familiarity and the interesting building relationships introduce novelty and encourage curiosity. Entering into the gate, children would first discover the main central space and the overall “settlement” surrounded by the trees and then, as they meander in between the “houses” they discover small, secret places tucked away from the main square, perfect for outdoor learning activities and playing Hide-and-Seek, just like what they always do in the villages.
In contrast, a typical school form, a courtyard enclosed by the prismatic volumes and repetitive façade that blocks off the surrounding and limits the view, with its protective, city logic would be a foreign object in this setting, an intruder in existing context, a symbol of inserted institutional architecture, rather than a place where the children would feel familiar and free, and identify it as their second home. And second home is exactly what the kindergarten for many of these children is, in quite literal sense considering that many young parents of rural area seasonally migrate to big cities for work and miss out on big periods of their children growing up.

FUN OF EXPLORATION
In Beisha kindergarten, the second floor pathways are not just connections between areas, they are also combined together into a platform of explorations for children. Once you are up on the second floor platform your experience is suddenly overtaken by the dynamic slopes of the roofs. The endless plain suddenly feels like a mountain gorge and the treetops are within a hand’s reach. This little shift of perspective enables the children to see their surrounding in a different frame and expand their everyday spatial experience.
The materials used for facades are locally available recycled bricks combined with white plaster, creating different faces of each “house”. The window placement on the ground floor, with several square windows of the houses facing each other, establish the visual connection between the buildings through the yards, constantly reframing the views and integrating activities and connecting inside with outside.
Since its completion in 2018, the kindergarten became not only a pleasure land for children but an easy gathering place of their communities. Parents and grandparents tend to chat and share more time during sending and picking up their children.

Related Projects

  • Espansione Albergo Croce Bianca⠀
    Studio Gabor Gyenese
  • MEETT Toulouse Exhibition and Convention Centre
    OMA - Office for Metropolitan Architecture
  • Bauart Architekten und Planner - Besmer Plateau Kreuzlingen
    MIYO Visualisierung
  • The Other, the Same
    Vazio S/A
  • KASA
    Mount Fuji Architects Studio

Magazine

Other Projects by Crossboundaries

Crossboundaries' Office
Beijing
Archicreation
Beijing
Family Box Qingdao
Qingdao
Soyoo Joyful Growth Center
Zhengzhou
Family Box Shanghai
Shanghai
Family Box Beijing
Beijing