Jinan NIO House

Jinan
a hybrid building amidst the city center
Photo © Wen Studio
the front, three pitched roofs and two in-between spaces
Photo © Wen Studio
the main facade with a layered aluminum eave and floor-to-ceiling glazed front
Photo © Wen Studio
the north facade after renovation
Photo © Wen Studio
the south facade after renovation
Photo © Wen Studio
the “new” showroom juxtaposes the “old” gray-brick-clay-tile architecture
Photo © Wen Studio
the signature showroom palette of white terrazzo and mirrored stainless steel ceiling
Photo © Wen Studio
entrance view from showroom to user zone
Photo © Wen Studio
restored in the traditional style, the small pocket of nature pays tribute to Jinan as the “City of Springs”
Photo © Wen Studio
a display area at the entrance with a view to the calming courtyard
Photo © Wen Studio
a clear sight line from one end to the other
Photo © Wen Studio
an array of wooden panels forms the sloped ceiling
Photo © Wen Studio
a lightness that contrasts with the heavy concrete structure
Photo © Wen Studio
the NIO Café is at the center of the users’ area
Photo © Wen Studio
inside a hidden wall cabinet stores movable partitions which can separate the multi-functional hall for yoga class or conference
Photo © Wen Studio
the carpet in the kids area is inspired by moss lawn
Photo © Wen Studio
a hangout spot under the skylight
Photo © Wen Studio
the wooden stairwell inserted into the white space
Photo © Wen Studio
inside a hidden wall cabinet stores movable partitions which can separate the multi-functional hall for yoga class or conference
Photo © Wen Studio
details expressing a sense of lightness and modernity
Photo © Wen Studio
wooden display trays sitting on transparent acrylic bases
Photo © Wen Studio
a skylight guiding the way up the wooden stairwell
Photo © Wen Studio
white walls painted with daylight brings a serene atmosphere
Photo © Wen Studio
the white gradient softly defines the edge and adds a mist-like poetic quality to the building façade
Photo © Wen Studio
a dreamy dialogue between the old and the new
Photo © Wen Studio
an outdoor terrace connecting structures of different times
Photo © Wen Studio
1F plan - general mode
Drawing © LUKSTUDIO
1F plan - meeting mode
Drawing © LUKSTUDIO
2F plan
Drawing © LUKSTUDIO
Architects
LUKSTUDIO
Address
No.3 West Heihuquan Road, Lixia District, 250013 Jinan
Year
2022
Client
NIO
Team
Christina Luk, Yicheng Zhang, Haixin Wang, Vivi Du, Rebecca Tan, Coca Gao
Lighting Consultant
SHUMUNG lighting design
Drawing Deepening
Hong Sheng Architectural & Design (Shanghai) Co.

House of Progress – Jinan NIO House

With its recent European launch, NIO is steadily entering the international electric vehicle market as a new player. Back in China, the brand has been a market leader and the public is familiar with the sleek NIO House and community concept. The development of user experience therefore seeks to connect more to the local culture, giving rise to site-specfic design. After collaborating on the NIO House in Nanchang, Lukstudio is given an opportunity to transform a standalone courtyard house in Jinan, the capital of Shandong Province.

Located at Kuan Hou Li Plaza near Black Tiger Spring, the double-height building was originally built in 2015 as an exhibition space with three pitched roofs and two inner courtyards. It was then changed into a commercial store where the outdoor courtyards were given up for more interior space. Lukstudio has restored the architectural order and integrated a contemporary open plan. The “new’ modern program juxtaposes the “old” gray-brick-concrete-tile architecture, creating a sense of progress and harmony.

The two-part architecture helps divide the car showroom and the users’ area. Facing the main street, the floor-to-ceiling curtain wall showcases an unobstructed view of the high-tech showroom to passers-by. The aluminum eave protruded out in layers, a modern interpretation of the traditional Dougong system. Tucked behind the futuristic showroom, the users’ zone greets every exclusive guest at the entrance with a calming courtyard view. Restored with old bricks and paved with clay tiles in traditional ripple pattern, the small pocket of nature is finished with a simple stone slab fountain, a subtle tribute to Jinan as the “City of Springs”.

Under the three pitch roofs, the existing concrete post-and-beam structure sets the spatial rhythm of the users’ area which spans along the north-south axis, giving a clear sightline from one end to the other. An array of wooden panels forms the sloped ceiling, creating a lightness that contrasts with the heavy concrete structure, also a functional design for integrating track-lights and air grills. The wooden panels stagger at the apex like the Chinese character 人meaning people , letting daylight travel down from a newly-inserted skylight.

The NIO Café is at the center of the users’ area, with the multi-purpose hall on the south and the staircase to second floor and terrace on the north. Apart from the wooden ceiling panels, other elements such as the stairwell, the café counter, the display shelving all appear to be individual wooden blocks inserted into the building, together balancing the minimal white gallery with warmth and texture. Sitting on transparent acrylic bases connected by mortise and tenon joints, wooden display trays echo the sense of lightness and modernity.

The previous flat rooftop has been reinforced and transformed into an outdoor terrace for leisure. The railing is in glass with white gradient, an ephemeral design language used throughout the project for privacy, softly defines the edge and adds a mist-like poetic quality to the building façade. Overlooking the skyline of tall towers, while counting clay tiles on the traditional roofs, electric car drivers visiting NIO House Jinan are invited to go on a journey of time and dream about the future.

Related Projects

  • Office Building Theurl
    ATP architects engineers
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG
  • Golf-Park Aarau West
    Husistein & Partner AG

Magazine

Other Projects by LUKSTUDIO

Taikoo Li Qiantan MOViE MOViE Cinema and Kubrick Book Store
Shanghai
Nanchang NIO House
Nanchang
Hall of the Sun Public Space Interior Design
Shanghai
Nikon Shanghai Flagship
Shanghai