Joan Maragall Library

Barcelona, Spain
Entrance View
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Aerial View
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Construction Site Aerial View
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Construction Site Interior
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Construction Site Facade
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Construction Site Facade
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Construction Site Interior
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Garden Plan
Photo © Ariel Ramirez
 
 
Floor Plans (GF, -1F)
Drawing © BCQ arquitectura barcelona
 
 
Sections
Drawing © BCQ arquitectura barcelona
 
 
Architects
BCQ arquitectura barcelona
City
Barcelona
Year
2014
Cost
1M - 100M
Stories
1-5 Stories

2015 | Winner Ciutat de Barcelona Award Architecture and Urbanism - Winner Catalunya Construcció Award Site Supervision - Jury Mention in Beyond Building Barcelona Construmat Awards - Finalist Architizer A+ Awards in Libraries category - Finalist Systematic Public Library of the Year Award
2014 | Nomination EU Contemporary Architecture Mies van der Rohe Award

The motto with which the project was presented in the ideas competition was
“Garden of Light” These words sum up the two ideas of the project: maintaining and improving the existing garden, while at the same time providing joyful and well lit spaces.

The main decision has been to construct the new building under the old existing garden and not to occupy a part of this space. The library inserts under the garden of Vil·la Florida civic center under the shade of its trees. Inside, a landscape in itself, articulated and changing, where each use and each user find their place. It is a personalized and unique space.

The building will be primarily connected to Sant Gervasi de Cassoles Street. The unevenness between the garden and Sant Gervasi Street naturally provides access to the new facilities. On the other hand, the gardened roof will be on the same level as the old garden, so that the construction of the new facility will mean the restoration of the civic center garden at its maximum dimension, where Vil·la Florida is the building dominating the complex.

The building is shaped by “light and silence patios” and “books and knowledge patios.” The first is surrounded by glass and light, and it ventilates the interior while isolating the library from the street. The second, solid prisms filled with books, are part of the supporting structure of the library.

Among the courtyards and the volumes, indoor reading and work spaces are articulated. Areas that should be small, seeking to provide a comfortable feeling of domesticity to their users.

The interior is solved easily with little textures; ceiling, floor, furniture and walls are white in general, while the face that hide concrete retaining walls and structures of the building are covered with clay tiles. This porous material, sound absorbent and warm, reminds us that it is a half-buried building carved into the earth.

To link the library with the upper garden area two volumes stand out. One is a supported space of the library with direct access from the hall, located in a privileged spot. The other is an entry of skylight to the children’s area.

The existing garden extends through the roof of the new library to the street of Sant Gervasi de Cassoles, where is planned a new access point to the gardens (next to the entrance to the hall of the library). The old garden’s original trees have been replanted on the roof of the new library.

Client
Barcelona City Council, BIMSA Barcelona Infraestructures Municipals SA
Team
Author Architects:, Toni Casamor, David Baena, Maria Taltavull, Manel Peribáñez, Architects collaborators:, Alexandre Liberato, Mika Iitomi, Jordi Sánchez, Vasco Mourão, Roser Marí, Jordi Rodríguez
Structural calculations
Manuel Arguijo y Asociados SL
M&E Engineering
JG Ingenieros SA
M&E Engineering
Mercadomótika Instalaciones Integrales en Edificación
Integrated Project Management
IDP Enginyeria i Arquitectura
Building contractor
Contratas y Obras Empresa Constructora SA

Related Projects

Other Projects by BCQ arquitectura barcelona