Library, Chinese University of Hong Kong (Shenzhen)

Shenzhen
Architects
Wang Weijen Architecture
Address
Longgang District, Shenzhen
Year
2017
Stories
5-20 Stories
Client
The Chinese University of Hong Kong (Shenzhen), 香港中文大学(深圳)
Team
Wang Weijen/ Xie Jing/ Feng Li/ Wang Haoran/ Su Chang/ Tian Yi/ Li Shuqing, 王维仁/谢菁/冯立/王浩然/苏畅/田一/李抒青

The design of library of Shenzhen Campus of the Chinese University of Hong Kong breaks the six-floor large volume into two three-floor C shape volume. Through turning and elevating, it becomes coherent with the entrance and green land of the campus, keeps the sight from central green land to the hill, and maintain a natural landscape for the campus.

The library’s center is a hall with multi-story-high book shelves and skylight. This space extends all the way to the bottom of the building, which is the reading room. The outdoor spaces of the library are yards, corridors, and platforms, and they fit to the indoors hall and rooms, creating frame view for both interior and exterior. The design is based on a high storage efficiency module and lead indirect light to the reading space through transition from external wall to partition and wood and metal sunshade. On the elevation we designed recessed veranda and opened wall, to support a thick and flexural upper volume. And along with people’s walk, they get various views of this building with traditional image and temperament of a university.

Related Projects

  • Ulm Public Prosecutor’s Office
    Schulz und Schulz
  • Studie Crusch
    CAVIGELLI & ASSOCIATES AG
  • Wohnungsbau "Wilhelms IX" Wiesbaden
    BGF+ Architekten
  • London Kensington
    TERRAZA BALEAR SL
  • Son Paraiba
    TERRAZA BALEAR SL

Magazine

Other Projects by Wang Weijen Architecture

Music School, Tainan National University of Art
Tainan
Chongkeng Primary School
Taichung
Guanglong Primary School
Taichung
Fumin Primary School
Taichung
Bai Sha Wan Beach and Visitor Centre
Taipei
Community College, Lingnan University
Tuen Mun