NSFL School

Shenzhen
Visualization © Link-Arc
Visualization © Link-Arc
Visualization © Link-Arc
Drawing © Link-Arc
Drawing © Link-Arc
Drawing © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Architects
Studio Link-Arc
Location
Shenzhen
Year
2018
Client
China Resources Land Limited
Team
Yichen Lu, Razvan Voroneanu, Ching-Tsung Huang, Chunqi Fang, Hyunjoo Lee, Dongyul Kim, Mariarosa Doardo, Yihong Deng, Jing Liu, Hyungsun Choi, Viviana Wang, Jialin Yuan, Wenyun Qian

Garden in the Urban Forest

CRLand NSFL is a 54,000 m² elementary and middle school campus, comprising regular and specialized classrooms, library, gymnasium, indoor swimming pool, auditorium, dormitory, along with dining halls, and dedicated playgrounds. Located in Shenzhen’s newly developed DaChong neighborhood, the campus is conceived as a sweeping, horizontal garden that stands in sharp contrast with the ever denser, ever more vertical urban environment it serves.

To achieve this low-rise condition, Studio Link-Arc’s design uses the natural slope of the site to top the large program volumes of the gym, pool, dining halls and auditorium with a series of terraced platforms, which become a new ground for dedicated teaching spaces and playgrounds. This configuration allows an unrestrained linear organization of all teaching spaces without the need to develop the building vertically. The design uses a three-story bar arrangement of staggered classrooms that sweep the site from east to west, chasing every available square inch of sunlight penetrating the surrounding concrete forest. In return, the sinuous motion of classroom ribbons generates a fluid sequence of outdoor spaces tailored to the specific needs of each teaching area. The dynamic, elongated courtyards of the specialized and middle schools turn into enclosed, protective courtyards for the primary school and library, or conversely, open into vast grounds used for physical activities.

The project intentionally breaks with conventional school design - which divides the campus into buildings and functional zones - in favor of a sectional organization of spaces that maximizes access to green space and daylight for each classroom independent of their location. This strategy imposes a perpetual tweaking of the vertical arrangement of spaces, which generates endless sectional variations and creates a highly diverse compendium of spatial conditions for play, recreation, and interaction.

Related Projects

  • Schulhaus
    Albrecht Architekten
  • Erweiterung Schulhaus
    Weber Architekten
  • Neubau Nullenergie-Schulhaus Münchwilen
    dransfeldarchitekten
  • Auditorium Maximum der Bucerius Law School
    MPP Meding Plan + Projekt
  • Grundschule Feldkirchen
    Krug Grossmann Architekten

Magazine

Other Projects by Studio Link-Arc

China Pavilion for Expo Milano 2015
Milan, Italy
Shenzhen Bay Gallery
Shenzhen
Shenzhen Avic Fraser Suite Hotel
Shenzhen
Shenzhen Dachong Master Plan
Shenzhen
OCT Tower
Shenzhen
Luhu Cultural Center
Shenzhen