Pinghe Bibliotheater

Shanghai
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © WU Qingshan
Photo © CHEN Hao
Photo © WU Qingshan
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © WU Qingshan
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © Jonathan Leijonhufvud
Photo © CHEN Hao
Drawing © OPEN Architecture
Drawing © OPEN Architecture
Drawing © OPEN Architecture
Architects
OPEN Architecture
Location
Shanghai
Year
2020
Client
Shanghai Tixue Education and Technology Co. Ltd.
Team
LI Hu, HUANG Wenjing, YE Qing, SHI Bingjie, YANG Ling, LU Di, Zou Xiaowei, LIU Xunfeng, LI Lingna
Architecture and Interior Design
OPEN Architecture
Local Design Institute
Shanghai Yuangou Architects and Consultants
Structural and MEP Consultant
CABR Technology Co., Ltd.
Curtain Wall Consultant
CABR Technology Co., Ltd.
Theater/Acoustic Consultant
Shanghai Net Culture Development Co., Ltd.
Lighting Consultant
Shanghai Modern Architecture Decoration Environmental Design Research Institute Co., Ltd.

Pinghe Bibliotheater is the core of OPEN’s latest project—School as Village/Shanghai Qingpu Pinghe International School. A library, a theater, and a black box interlock together like a Chinese puzzle to form this characteristic building that some call ‘the blue whale’ while others see it an ocean liner.

The theater and the black box, which require the least natural light and the most acoustic isolation, occupy the lower part and the deep central area of the building, while the library occupies the upper part and wraps around the fly-tower of the theater. A loop of different reading spaces rise and drop according to the varying heights of the theater volumes below, creating a terraced spatial sequence that climaxes at a concentric reading area lit from above by a gigantic oculus and porthole windows around the perimeter.

The juxtaposition of library and theater came from the architect’s vision for education and the whole campus, it then inspired the design of the building which explored the opposing yet complementing qualities of these two programs, between lightness and darkness, introvert and extrovert, excitement and quietness.

In a sense, the Bibilotheater was conceived of more broadly as a cultural center for not only the school but also the surrounding communities. It was the architect’s hope that the Bibliotheater will become the social energizer that brings together the community and beyond.

Related Projects

  • WhO Interior Sheet
    WhO
  • Neues Wohnquartier in Mölln
    czerner göttsch architekten
  • Wohnhaus und Scheune
    Walker Architekten
  • primary school Weissenstein
    lightsphere GmbH
  • National Museum of Qatar
    Werner Sobek – Engineering, Design & Sustainability

Magazine

Other Projects by OPEN Architecture

Studio-X Beijing, Columbia University GSAPP
Beijing
2nd Ring 2049
Beijing
Beijing No. 4 Middle School Fangshan Campus
Beijing
Gehua Youth and Cultural Center
Qinhuangdao
Netdragon Commune
Fujian
Open Nature
Shenzhen