Qiyunshan Tree House

Xiuning
Aerial View
Photo © Hao Chen
West Elevation
Photo © Hao Chen
Southeast Elevation
Photo © Hao Chen
Entrance
Photo © Hao Chen
Landscape room facing different directions
Photo © Hao Chen
Entrance Gallery
Photo © Hao Chen
Model Photo
Photo © Bengo Studio
Plans
Drawing © Bengo Studio
Room Diagram
Drawing © Bengo Studio
Section
Drawing © Bengo Studio
Core Section
Drawing © Bengo Studio
Detail
Drawing © Bengo Studio
Architects
Bengo Studio
Location
Xiuning
Year
2016
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories
Client
自由家
Team
Xiang Nan, Yao Zhong, Qin Chuan, Ye Ying

The Qiyun Mountain Tree House is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.

The 11-metre-tall tree house is of the same height as its neighboring mature-age red cedars. The house is a superposition of seven rooms as large as six to nine square meters, i.e., the entrance hall, two bedrooms, two bathrooms, the living room and the landscape room. The two sets of bedrooms and bathrooms are separated by the entrance hall, thus available for two families to live in at the same time without disturbing one another. The living room and the landscape room are built at the top of the house as public space. All seven rooms are connected by a spiral staircase in the center.

The house invites the guests in from the glass glazed gallery in the central layer leading to the entrance hall before they go upstairs/downstairs to the two sets of rooms. The guests get to each room by climbing up/down climbing 1.6 meters up/down the central spiral staircase. As they move to different parts of the house, a panoramic view of the forest is guaranteed, offering a unique visitor experience of enjoying the forest scene at different heights.

The rooms in the tree house are not big at all. In fact, they were designed to be extremely small. Yet, the glass window at one end of the room is as big as the entire wall that faces the view. Though the guests stay in a small room, their attention is drawn to a great expanse of forest outside the window.

The house is a steel-structure piece. The structural core of the central spiral staircase was first built, joined by the cantilevered room structure. Given the concern that wood from other regions might cause plant disease and insect pest to this area, red cedar wood was chosen as the façade material for the tree house.

Related Projects

  • Espansione Albergo Croce Bianca⠀
    Studio Gabor Gyenese
  • MEETT Toulouse Exhibition and Convention Centre
    OMA - Office for Metropolitan Architecture
  • Bauart Architekten und Planner - Besmer Plateau Kreuzlingen
    MIYO Visualisierung
  • The Other, the Same
    Vazio S/A
  • KASA
    Mount Fuji Architects Studio

Magazine

Other Projects by Bengo Studio

Street -wall Gallery on Yuyuan Road
Shanghai
Renovation of Xiafu Village Farmers’ Market
Shaoxing