Tea Garden

beijing
The courtyard after renovation
Photo © Jin Weiqi
Aerial view
Photo © Chen Peixin
The tree shadows on the wall with round window
Photo © Chen Peixin
The tea house at night
Photo © Chen Peixin
The terrace
Photo © Chen Peixin
The tea house in the afternoon
Photo © Chen Peixin
The tea house in the afternoon
Photo © Chen Peixin
Looking at the courtyard from the tea house
Photo © Chen Peixin
Make tea
Photo © Chen Peixin
Rectangular skylight and round window
Photo © Chen Peixin
Between the old and new
Photo © Chen Peixin
Spatial Diagram of the site and the Bell and Drum Tower
Design generation
Tea house explosion axonometric mapping
Ground floor plan
Section view
Architects
Atelier Jian
Address
草厂北巷, 100009 beijing
Year
2018
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories
Client
Xiniuhui
Team
CHEN Peixin, CHANG Zhe

The project is located at Caochang North Lane, adjacent to the Bell and Drum Tower. Before the renovation, it was a Hutong homestay about to be abandoned, with 7 rooms of different styles and a slightly busy courtyard. With a very limited renovation budget, the architects proposed a strategy of “micro-intervention”, trying to realize the renewal of the quadrangle courtyard with a smaller action and a lower cost.

During the process of renovation, only small portion of the house were demolished: the dilapidated narrow east room, the two partition walls of the south and north room and the toilet. Three boxes were added. One was added in the courtyard as a tea room and the other two were integrated into the north and south rooms as an open office and a multi-function room. The rest three rooms, one kitchen and two guest rooms were basically kept in the original layout with one guest room converted into a small tea room and meeting room and the other retained as a staff lounge.

The idea of the tea house comes from the contemplation on “time” on the site. The architect intends to connect the apricot tree, the tea house, and the sun to explore the changes brought by "time" to this site. The distance between the tree and the tea house is 6 meters. The crown radius of the tree is 5 to 6 meters and the tree is 13-meter high. The movement of the sun throughout a day projects the shadows of tree in the courtyard, which comes through the round window of the tea house in the afternoon, reflecting sparkling lights on the table. A sense of serenity is emerges in the room as the light enters, which reaches a climax in the lights and shadows around 3 to 4 in the afternoon.

The circular window is out of the consideration of the void and solid space of the tea house, which acts as a receiver of light, and guides the sight at the same time so that it increases the spatial level of the yard. While looking from the outside to the inside, the tea house is the opposite scenery of the courtyard; from the inside to the outside, the tea house is the medium of communication between man and nature.

The steel structure is used for the new tea house. With the structural members exposed, it emphasizes the relationship of the lines in the space and echoes the wooden structure of the original building. The terrace railing is reduced in height to allow the tea drinkers to get themselves hidden inside the gables and involved in the environment. The double-layer space of the tea house not only deepens the communication between man and the apricot tree so as to create different experience about tea drinking, but also connects with the city by overlooking the Bell and Drum tower from the terrace.

The courtyard is built of black bricks and arranged along the east-west direction. With the strips of concrete embedded between the black bricks, the horizontal pattern widens the width of the narrow courtyard. The black bricks and black stones correspond with the overall gray tone, leaving the white front wall of the tea house alone to receive the light and shadow of the apricot tree. As the interior roof of the north and south houses retains the original material, the new and the old are separated by the aluminum groove, making a continuous line to separate the texture between the upper and lower as well as the new and the old.

Related Projects

  • 3MFH Oberchärns
    Lengacher Emmenegger Partner
  • Haus in Inchigeelagh
    Markus Schietsch Architekten
  • County Hospital 'Klinikum am Wörthersee'
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Footbridge Simone-de-Beauvoir
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • University Campus Krems
    Dietmar Feichtinger Architectes

Magazine

Other Projects by 兼建筑

Tree Courtyard
beijing