Tea House

Shanghai
Photo © Zhonghai Shen
Photo © Zhonghai Shen
Photo © Zhonghai Shen
Photo © Zhonghai Shen
Architects
Archi-Union Architects
Year
2011
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories

The Tea House, located in the backyard of Archi-Union’s J-office, is constructed from the salvaged parts of the original warehouse’s collapsed roof. The site was extremely constricted with walls on three sides, and with only one side facing towards an open space that contains a pool. The space was further restricted by a mature tree. The design tries to embody harmony by integrating enclosure and openness, delightful space and logical construction and other complicated relations. This building reacts to the site’s environment; the plan layout is a logically obscure quadrilateral, thus maximizing the amount of space. It is divided into three parts. A covered public area is formed towards the open space with the pool, with an enclosed tea house at ground level and library on the first floor where a small triangular balcony extends around the existing tree. Other more private spaces exist such as a lounge, reading room and service room which are arranged towards the rear of the building; a delightful transitional space was created to connect the public space and the private spaces.

Related Projects

  • scuola primaria
    Boschi+Serboli
  • edificio residenziale
    Boschi+Serboli
  • Atelier in Hiuna
    Shogo Aratani Architect & Associates
  • International Retreat
    WEISS / MANFREDI
  • Tre Volte
    Takeshi Hirobe Architects

Magazine

Other Projects by Archi-Union Architects

In -Bamboo
Chongzhou
Chi She (Pond Society)
Shanghai
Inkstone House OCT Linpan Cultural Center
Chengdu
FAB-UNION SPACE on the West Bund
Shanghai
J-Office
Shanghai
Light of Internet World Internet Conference Center
Wuzhen