University Shenzhen - form follows landscape

Shenzhen
Photo © SHC Studio
Photo © SHC Studio
Photo © SHC Studio
Photo © SHC Studio
Architects
Baumschlager Eberle Architekten
Address
Heping Avenue 24, 518000 Shenzhen
Year
2020
Stories
5-20 Stories

The brief here was anything but simple. Nine faculties including research laboratories and offices for academic staff were to be housed in two buildings with a gross floor area of 113,000m2. A functionally neutral structure provides the flexibility that will allow the complex to adapt to future changes in the life of the university. In planning terms, the School of Engineering’s various faculties are organised around two U-shaped courtyards that look south and east and open up sightlines to the outside world.
The sensitive handling of the terrain is also reflected in the flowing roofscape. Falling in height from the north and the west, the shape of the two buildings follows the lay of the land. The School creates a new, open and communicative place on the South China Technology University campus. Its architecture is restrained, with window openings and wall surfaces that respond to the two different materials used for the façades.

Related Projects

  • inklusives Wohnquartier
    czerner göttsch architekten
  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Baumschlager Eberle Architekten

University „La Cité de Sciences“
Belval, Luxembourg
Solids IJburg
Amsterdam, Netherlands
Hospital AZ Groeninge
Kortrijk, Belgium
Villa K.
Switzerland, Switzerland
Quartier Connect
Zürich, Switzerland
2226
Lustenau, Austria