Vanke Experimental Kindergarten

Shanghai
Architects
Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA)
Address
上海市张江高科园区中区, Shanghai
Year
2016

How to form the Kindergarten in a long and narrow triangular space with complex city context and less site area is the main challenge of this project. At the same time, the building should be able to inspire children to explore and learn while feeling safe and comfortable.
The strategy is to enclose a triangular atrium instead of the usual inner long corridor. Four volumes with the atrium are connected by an outdoor corridor and form a special public space with different width. Besides some children activity spaces are located in the elevated ground floor to release the tension against the narrow site. The triangular atriums and part of the roof spaces are as well the favorite communication space for children.

CLIENT: Shanghai Zhangjiang (Group) co., LTD
LOCATION: Zhangjiang, Shanghai
TYPE: Education
SIZE: 7,343sqm
DESIGN/ BUILT: 2015/ 2016

Related Projects

  • Extension Public School Marzili – Outside View
    Jan Henrik Hansen
  • Grund- und Hauptschule Volkertshausen
    GNÄDINGER Landschaftsarchitekten
  • Migros Klubschule Zofingen
    Alberati Architekten
  • Unterhalt BBZ
    Binggeli Simon Architekten
  • Concordia International School
    Perkins Eastman

Magazine

Other Projects by Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA)

Dongguan Toy Warehouse
Dongguan
Shanghai Nanjing Rd. Pedestrian Kiosks
Shanghai
EXPO Future Store
Shanghai
Qingpu Environmental Monitoring Station
Shanghai
Dongguan Toy Factory
Dongguan
Shanghai Museum of Contemporary Art
Shanghai