Z House

Yantai
Photo © Gu Haiyang
Photo © Gu Haiyang
Photo © Gu Haiyang
Photo © Gu Haiyang
Photo © Gu Haiyang
Photo © Gu Haiyang
Architects
CU Office
Location
Yantai
Year
2017
Structure Engineering Consultant
H & J International

Z House is located in an ordinary high-rise residential building. The owner has two apartments next to each other in different floor. According to the owner's request, the two apartments will form one apartment with communication spaces and living spaces. In this design, we convert the two apartments on different floors from a spatial relationship of parallel to each other into a spatial relationship that overlaps vertically. The apartment still retains two entrances and exits, one on the lower floor connecting the outward space and one on the upper floor connecting the inward space. In order to realize the transformation of spatial character, we designed a two-story patio space in the living room of the outward space, and a luminous ceiling that simulates the skylight. An uncharacteristic apartment was transformed into a courtyard. The ingenious streamline design allows the inward and outward spaces to be tightly integrated through two sets of stairs, and the two apartments become one.

Related Projects

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Other Projects by 超城建筑

GREE Flagship Store Wuhan
Wuhan
Landscape Planning for Ya an
Yaan City
Oppositionism Masterplan for Bestari Jaya of Malaysia
Selangor, Malaysia
Group of Yard House Maxiang
Tangwang Town, Dongxiang Autonomous County,
Beijing Cultural and Art Center
Beijing