Zhelin Community Center

Fengxian
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
new town central axis
Drawing © INCLS
axonometric view
Drawing © INCLS
detached program volumes
Drawing © section
section
Drawing © INCLS
section
Drawing © INCLS
section
Drawing © INCLS
section
Drawing © INCLS
floor plans
Drawing © INCLS
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Photo © 夏制映画 XIAZHI PICTURES
Architects
INCLS (One Design)
Year
2023
Client
上海柘林新镇建设发展有限公司
construction documentation
Shendu Design Group Co.Ltd

The project is situated in Zhelin New Town of Fengxian District, Shanghai. The overall layout follows a spatial strategy made also by INCLS in the urban design, to use finger shape public spaces to connect with south north main street so to extend the public/private interface.

The design starts with the concept of “vertical garden”, taking a spatial rhythm similar to those courtyards of traditional Jiangnan gardens. Although fragmented in various scales and distributed throughout the site on multiple levels, the public space here is reinforced by several walking paths into a coherent experience.

When local residents come here, in addition to using the diverse functions provided by the community center (including vegetable market, business, library, theater, court, clinic, exhibition hall, etc.), they can also enjoy the rich layers of outdoor space, stay, rest, and communicate.

Traditional elements such as pitched roofs, white walls, and wooden grilles, are borrowed by the architectural language and used in new experimental scales and material details to create new site features. The building tries to blend in with the urban space. The south facade along the street is relatively sober to respond to the road characteristics. The most dramatic interface faces the central waterscape courtyard that open to the east, creating a new highlight on the new town central spine.

Related Projects

  • Gebäudeadaptierungen Rathausbereich - Zwentendorf
    maul-architekten zt gmbh
  • FON - Housing and Kindergarten Fontanastrasse
    GERNER GERNER PLUS
  • GOLD - Housing Goldberg
    GERNER GERNER PLUS
  • BENE - Housing Benedikt
    GERNER GERNER PLUS
  • PUCH - Housing Puchsbaumgasse
    GERNER GERNER PLUS

Magazine

Other Projects by INCLS (One Design)

Ningbo One Hour Loop
Ningbo
Jiaxing New City
Ningbo Creative Ports - Phase I Building
Ningbo
Ningbo Hangzhou Bay Center Lake Park Facilities
Ningbo Hangzhou Bay
JD Tower
Shanghai