Zhengdong District Urban Planning Exhibition Hall

Zhengzhou
context
© Yao Li
northeast
© Yao Li
north
© Yao Li
northwest nightview
© Yao Li
south
© Yao Li
south detail
© Yao Li
public circulation
© Yao Li
entrance steps
© Yao Li
roof courtyard
© Yao Li
roof terrace
© Yao Li
site plan
© AZL
ground floor
© AZL
first floor
© AZL
second floor
© AZL
third floor
© AZL
section 1-1
© AZL
east+north facade
© AZL
south+west facade
© AZL
circulation
© AZL
Architects
AZL Atelier Zhanglei
Location
Zhengzhou
Year
2011
Stories
5-20 Stories
Team
Zhang Lei, Qi Wei, Guo Donghai, Cai Zhenghua
Construction drawing design
ADI-NJU

Public places embodying shared cultural values and ideals have the opportunity to become the most important activity and urban life centres in cities. Contrary to the iconic architecture and closed façades ubiquitous in China, public buildings need to present an openness and give back to the urban context, especially in the case of the Urban Planning Exhibition Hall.

Unlike other symbolic public buildings usually located in city centres, the Zhengdong Exhibition Hall is in the southwest of street cross, adjacent to a school to the north and east. The site is quite compact, with a total floor area of the project of 8450 square metres.

The south and east façades of the building are open at ground level. A large ramp creates the main entrance, which directs public circulation vertically through several entrance spaces and multilevel courtyards, and eventually to the roof terrace. The privacy of the internal exhibition galleries contrast with the transparency of the public corridors, as they are positively intertwined. External surfaces are clad in 300mm glass louvres splayed at angles of 0, 45, and 90 degrees based on programmatical requirements. The angles provide for constantly changing sight lines, degrees of transparency and refraction, the creation of motion. The effect is a pure cubic volume.

Related Projects

  • Quartier Am Lohsepark
    KSP Jürgen Engel Architekten
  • Indian Institute of Management
    VSC Vāstu Shilpā Consultants
  • ETH Science City - Masterplan Beleuchtung Aussenraum
    nachtaktiv
  • Fachoberschule/Berufsoberschule Aschaffenburg
    Wolfgang Dürr
  • New School University Center
    Skidmore, Owings & Merrill

Magazine

Other Projects by AZL Atelier Zhanglei

Slit House
Nanjing
Brick House
Nanjing
New 4th Army Jiangnan Headquarters Exhibition Hall
Liyang
Model Animal Research Center
Nanjing
Three Courtyard Community Center
Yangzhou
Internet Conference Centre
Nanjing