Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel
Photo © Jörg Hempel

Autobahnkirche

 Back to Projects list
Location
Siegerland (Eifel), Germany
Year
2013
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed
Client
Autobahnkirche Siegerland e.V.
Team
Michael Schumacher, Hans Eschmann (Projektleitung), Kerstin Högel (Bauleitung), Alexander Volz, Ragunath Vasudevan, Elmar Lorey
Tragwerk | Bauphysik
B+G Ingenieure Bollinger und Grohmann GmbH (),
Haustechnik
rpb ingenieure GmbH
Vermessung
Vermessungsbüro Dipl.-Ing. J. Seelbach

The project – In March 2009 schneider+schumacher won a competition run by the Förderverein Autobahnkirche Siegerland e.V, which was founded for the specific purpose of establishing a motorway church. Under the guidance of Michael Schumacher, it was designed in parallel with schneider+schumacher’s extension to the Städel Museum.

Building work began in March 2011, starting with the archaic sculptural concrete foundation slab, which forms the base for the timber-framed church above. The consecration and opening of this building, Germany’s 40th motorway church took place on 26 May 2013.

Design – The three-dimensional translation of the church pictogram – a stylised white silhouette of a traditional village church – can be seen from both the motorway and the service station.From close-up the church appears to grow out of the hillside and visitors enter it via a raised walkway leading to a covered entrance. Once inside, contrary to the expectations raised by the exterior of the building, the design of the interior comes as a surprise. The inner dome opens up to the naturally lit area around the altar, illuminated only from above through the two church spires. The filigree wooden vaulting also displays a finely worked cross-ribbed structure.

Construction – The plan of the new motorway church consists of a square nave (church) with two corner towers and an access bridge from the southwest. All the outer walls are formed in timber-framed construction, with laminated timber elements used for the roof structure and the towers.

The timber roof and wall elements are cavity-insulated. The inner and outer faces of the timber members are clad with panels of OSB. The walls of the bridge are half-timbered and the access bridge floor construction is clad on both sides with double-faced OSB. The entire façade of the church and the connecting bridge was sprayed with white polyurethane damp-proofing material. This protects the outer surfaces of the wood from both the ingress of damp and wear and tear, and gives the church a homogenous appearance.

Timber inner dome – It all started with a two-dimensional plan, and from there it developed into a highly complex three-dimensional structure. Using parametric design techniques based on complex computer programs (Rhino, Grasshopper), schneider+schumacher’s Parametrik GbR team designed a finely detailed wooden ribbed structure that optimised both the material and the construction down to the last detail. Once inside the vaulted entrance, the inner dome opens up to the altar. This area is naturally illuminated only via the church tower above. Within the predominantly square ground plan, semi-circular areas created by the inner dome at the edges allow the areas that lie outside the visitor’s line of vision to be used as a sacristy and as supplementary spaces e.g. for chair storage.

Interior furnishings – All relevant decisions regarding the interior furnishings of the church have been developed in close collaboration with the client. They consist of the same material as the timber inner dome. Arranged in this manner, seating, lectern, kneelers and the candlestick form a Conceptional unit. Solemnly in the presbytery, podium, altar and the backlit cross are painted in a pure white to reflect sunlight and therewith seem dematerialised.

Optimising the construction – The inner dome consists of 66 vertical and horizontal semi-circular timber structural ribs, made up of 650 individual parts. The timber ribs are slotted into each other and secured in the slits cut into the panels, so the structure has not only rigidity but is also self-supporting. The floor needs anchoring with steel angles only at intermittent intervals. The CAD program was developed beyond its usual planning function into a 3D-printer software programme. The program was used to transform the dimension data first calculated for the inner dome to provide a cutting pattern for all the dome parts. Taking account of standard dimensions of OSB boards, the 650 parts of the structural ribs were positioned so as to minimise wastage.

Time
2009-2013

Tender
competition

Gross Floor Area
ca. 250 m²

Gross Volume
ca. 2.000 m³

Other Projects by schneider+schumacher

Hager HTV
Blieskastel, Germany
Fronius Forschungs- und Entwicklungszentrum
Thalheim, Austria
FAIR-Beschleunigerzentrum
Darmstadt, Germany
KPMG
Leipzig, Germany
Braun Headquarters
Kronberg im Taunus, Germany
ERCO Hochregallager P3
Lüdenscheid, Germany