The colorful scales of the outer appearance set off the bubbles in the red wall and shine in the lake.
Photo © unarchitecte
The bubbles revolves around and wanders among different height differences, vegetation and water system.
Photo © unarchitecte
The well-spaced main steel beams are connected with staggered secondary longitudinal steel beams one by one.
Photo © unarchitecte
As winding joints, 66 horizontal main steel beams rise from the ground steel beams.
Photo © unarchitecte
The occasionally-rising ground steel beams forms the entrance and exit of the exhibition shed.
Photo © unarchitecte
Translucent dazzle film in the environment map out different colors.
Photo © unarchitecte
The architect chose agricultural greenhouse film, which was assembled by scale type, and finally decorated with translucent dazzling color film.
Photo © unarchitecte
The bubbles connects the undulating steps, tree pools, plants and water platforms as one through tortuous corridors.
Photo © unarchitecte
It is a dynamic experimental space.
Photo © unarchitecte
Luxelakes is famous for its water, and A8 POP is built by the waterside.
Photo © unarchitecte
The whole volume softly and closely accompanies with the groundbreaking Luxelakes Art Expo Center by Antoine Predock.
Photo © unarchitecte
The architect intentionally adjusted some horizontal main steel beams to created mutations in pursuit of nature and reality.
Photo © unarchitecte
The architect set up 10 skylights protruding outwards, only wrapped in the plastic film with better transmission of light.
Photo © unarchitecte
Oval skylights and ground steel beams are outlined with light belts.
Photo © unarchitecte
The light illumination enhances the flowing sense of colors for the scales in the environment.
Photo © unarchitecte
Like flowing bubbles, it deeply occluded the site.
Photo © unarchitecte
Five bubble spaces of different sizes form different exhibition spaces.
Photo © unarchitecte
The bubbles perches on the scattered outdoor steps and platforms.
Photo © unarchitecte
The seemly random-arranged dazzle color films gave bubble house pixelated imagination space.
Photo © unarchitecte
A8 POP will provide a special exhibition space for designers to light up the Luxelakes together.
Photo © unarchitecte
Master Plan
Drawing © unarchitecte
Sections
Drawing © unarchitecte
Surface Analysis
Drawing © unarchitecte

LUXELAKES A8 POP

 Back to Projects list
Address
Chengdu Luxelakes Art Expo Center, Tianfu BD., 610218 Chengdu
Year
2021
Cost
0 - 100K
Stories
1-5 Stories

Since its establishment, the A8 Design Center has been committed to holding diversified and interesting crossover activities, and providing a novel, interesting and futuristic space for more young designers to use. Thus A8 bubble house came into existence. It is a dynamic experimental space, which serves also as a large-scale art installation displayed in the Luxelakes Art Expo Center for following several months, blowing away the hazes of cold winter by the Luxelakes. Luxelakes is famous for its water, and A8 POP is built by the waterside. It has five bubble spaces of different sizes, connecting the undulating steps, tree pools, plants and water platforms as one through tortuous corridors. The colorful scales of the outer appearance shine in the lake, and the golden light sets off bubbles in the red wall. The bubbles are created to awaken everyone's childlike innocence, to pick up our imagination and curiosity of our childhood about the outside world, and to explore the unknown with our gifted creativity.

The passageway by the lake on site is the main pedestrian road in the inner courtyard, and also the only truck road for transporting materials in various exhibition halls like the A4 Art Museum and Luxelakes Art Expo Center. Therefore, after trying the possibility of allowing pedestrians and trucks pass through the exhibition shed which crosses the road and making the exhibition shed more hydrophilic, the architect made a quick decision of retracting the volume and perching on the scattered outdoor steps and platforms. It revolves around and wanders among different height differences, vegetation and water system, and deeply occluded the site. Like flowing bubbles, it softly and closely accompanies with the groundbreaking Luxelakes Art Expo Center by landscape architecture master Antoine Predock, and matches the MOTION philosophy in his design language.

Considering that the exhibition shed can't destroy the stone on the ground of the site, the architect used square steel to make the ground steel beams and protected it with rubber substrate. The occasionally-rising ground steel beams are in accordance with the undulation of the original flower bed on the site and forms the entrance and exit of the exhibition shed. 66 horizontal main steel beams rise from the ground steel beams, like winding joints, well-spaced and connected with staggered secondary longitudinal steel beams one by one. In the later process of on-site production, the architect intentionally adjusted some main horizontal steel beams, and created some mutations, so that the surface was not consistently round and full, which becomes more natural and real, organic and ecological.
Regarding the skin, the architect did a lot of research on materials and wrapping methods. For a temporary exhibition space of relatively limited cost, ETFE film is obviously unreasonable, so the architect found the cost-effective agricultural greenhouse film. However, it turned out that the hyperboloid can never be flattened, because there will be a lot of cracks and missing areas on the unfolded surface. Then after many attempts, the architect decided to adopt the simplest and most effective method - scale. After parameterizing 12 kinds of scale sizes, while taking effect and the difficulty of on-site construction into consideration, the architect finally selected three materials and two sizes: the light-transmitting woven film and light-transmitting greenhouse film mainly, which are used in a certain proportion and hung based on four principles. Lastly, the transparent and dazzling color film were used to decorate the whole scale to enhance the pixel sense of the scale mapping environment and the flowing sense of colors.

As for the whole volume, the architect set up 10 skylights protruding outwards, only wrapped in the plastic film with better transmission of light. These skylights are outlined by the light belt along with the ground steel beams, together with the surrounding ground lamps and the oval light belt hanging inside the space. In this way, the lakeside of Luxelakes Art Expo Center welcomes a new bright bubble-like site – the A8 Pop – It’s providing a special place for more and more interesting and thoughtful young people in the future to light up the lakeside together.

INFORMATION

Project Name :LUXELAKES A8 POP
Architect: unarchitecte
Website: www.unarchitecte.cn
Email: [email protected]
Year of completion: 2021
Project Area: 380m2
Project Address: Chengdu Luxelakes Art Expo Center
Photography: unarchitecte
Architect in Chief: Zhang Hetian
Design Team: Zhang Hetian, fan Yonggang, Xu Xuan, Zhang Jinxian, Liu Qi, Yan Zijun, Hu Peilin, Zhong Xianli, Luo Xiangkai
Clients: Chengdu Wide Horizon Group A8 Design Center
Collaborators: Superstructure

Manufacturer and Brand Info for “LUXELAKES A8 POP”

Haili film
Aoshi color film
Rainbow light
National standard steel pipe

Other Projects by unarchitecte

The Forbbiden City Red-Wall Teahouse
Beijing
Lingbao Children’s Center
Lingbao
Climbing Park of Luofu Mountain
Boluo
Chinese Commercial Counsellor's Office in Sri Lanka
Colombo, Sri Lanka
Jilin Museum of Classic Art
Changchun
A Walking Box
Nanchang