Community College, Hong Kong Polytechnic University

Hung Hom
Architectes
Wang Weijen Architecture
Lieu
Hung Hom
Année
2009
Étages
5-20 étages
Client
香港理工大学
Architecture Design Partner
AD+RG

As the new campus for the Hong Kong community college, this 20 stories-high urban campus located near the KCRC railway terminal at Hung Hum seeks for alternative ways to approach the podium and tower typology. The podium is articulated into three levels of public terraces cascading along the main pedestrian path. It also branches out through the sky bridge connecting the surrounding campus buildings.

The tower design is an opposition against the typical model of vertical campus buildings dominated by vertical lift cores and the layout of classrooms around it. It looks into possibilities of creating a series of greenery void as sky gardens, and an alternative circulation system connecting these sky plazas all the way up. Four strategic voids are created vertically and each became activity centers for four levels of classrooms. The library is arranged at the center of the tower as the new datum level to redistribute the movement patterns. The façade articulation of the tower also reflects the pattern of the four-level module and solid-void rhythm.

Projets liés

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Autres projets de Wang Weijen Architecture

Music School, Tainan National University of Art
Tainan
Reconstruction and conservation of historial buildings in Jieshou Village
Songyang County
Reconstruction of Courtyard Houses of Pingtian Village
Songyang County
Dormitory, The Chinese University of Hong Kong (Shenzhen)
Shenzhen
Library, Chinese University of Hong Kong (Shenzhen)
Shenzhen