Nanchang NIO House

Nanchang
the signature double-height transparent storefront
Photo © Wen Studio
an open entrance to the mall
Photo © Wen Studio
the mirrored ceiling extends the space visually
Photo © Wen Studio
the streamlined elevator hall entrance
Photo © Wen Studio
minimalist elevator hall
Photo © Wen Studio
a clear view of the different zones
Photo © Wen Studio
NIO café under the wavy ceiling
Photo © Wen Studio
entrance to the owner zone on the second floor
Photo © Wen Studio
the “polished” gallery
Photo © Wen Studio
a view of the multi-functional space
Photo © Wen Studio
the warm wooden living room filled with daylight
Photo © Wen Studio
a shared space of relaxing atmosphere
Photo © Wen Studio
various forms of display for flexibility
Photo © Wen Studio
behind the LAB table, a white box embodies the nursery and Joy Camp
Photo © Wen Studio
the meeting room is located next to the quiet nursery
Photo © Wen Studio
Joy Camp - a colourful kids' playroom covered with soft surfaces
Photo © Wen Studio
a social hub for the car owners
Photo © Wen Studio
a communal table at the LAB area could accommodate different gatherings
Photo © Wen Studio
subtle curves create a sense of weightlessness
Photo © LUKSTUDIO
a power rail for removable sockets integrated under table top
Photo © LUKSTUDIO
an open living room
Photo © Wen Studio
a private lecture space
Photo © Wen Studio
1F plan
Dessin © LUKSTUDIO
2F plan-lecture mode
Dessin © LUKSTUDIO
2F plan-living room mode
Dessin © LUKSTUDIO
axonometric diagram
Dessin © LUKSTUDIO
detail of the arched ceiling
Dessin © LUKSTUDIO
the “floating” table
Dessin © LUKSTUDIO
Architectes
LUKSTUDIO
Adresse
World Trade Plaza, 1706 Honggu Middle Avenue, Honggutan, Donghu District, 330038 Nanchang
Année
2021
Client
NIO
Équipe
陆颖芝, 张一诚, 王海鑫, 戴敏
Lighting Consultant
SHUMUNG lighting design
TOPIN
General Contractor

The living room of a water town - Nanchang NIO House

Founded in 2014, NIO is an innovative electric automotive company focusing on high-performance products. It is also committed to the vision of a global user community by establishing “NIO House” around the world. After identifying a design benchmark with bigger flagships, the brand is ready to set foot in all cities. Lukstudio has been commissioned to create the first NIO House in Nanchang.

The site is at a shopping mall with a 2-storey storefront. An open gallery approach is key to the first floor display area with two entrances. Given the white terrazzo wall and floor, mirror stainless steel ceiling are the standard materiality, our effort is in streamlining all sharp corners and adopting diffused light details, giving the overall high-tech ambience a softer touch.

Taking the elevator onto the second floor, one would arrive at another white gallery, but this time with a continuous arched ceiling. Inspired by water waves, the distinctive feature pays tribute to the water town identity of Nanchang and brings a lightness to the space. Under the rhythmic undulation, terrazzo cafe counter, display wall niches and booths are all shaped with streamline details, as if a stonescape polished by flowing water.

Contrasting to the austere white gallery, the adjacent multi-functional space finished in oak wood looks extra cozy. A meeting room, a nursery and a children’s playroom are located along the east wall, while the west cabinet stores all the stools and curtains necessary for converting the “living room” into a conference space. Apart from modular sofas and lounge seats, the open space also comes with a 5m-long communal table equipped for many types of gathering. Integrating subtle curves in its structure, the bespoke table appears to have its top lifted from the sides, conveying a weightlessness and echoing the water current theme.

In the Nanchang NIO House project, Lukstudio takes on a challenge to optimize a predefined framework and comes up with ideas connecting to its site context. Our focus on humanscale experience and attention to details reinforce NIO brand’s user-centric vision. The resulting “living room” is a service hub where potential and existing car owners come together and build a progressive community of the future.

Projets liés

  • Casa Malussi
    Iseppi AG
  • Werks- und Bürogebäude Theurl
    ATP architekten ingenieure
  • Lounge by Topgolf [Shanghai]
    hcreates interior design
  • Mini Cuppa
    hcreates interior design
  • Bahnhofplatz, Wil
    Hager Partner AG

Magazine

Autres projets de LUKSTUDIO

Nikon Shanghai Flagship
Shanghai