NSFL School

Shenzhen
Visualisation © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Visualisation © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Dessin © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Photo © Link-Arc
Architectes
Studio Link-Arc
Lieu
Shenzhen
Année
2018
Client
China Resources Land Limited
Équipe
Yichen Lu, Razvan Voroneanu, Ching-Tsung Huang, Chunqi Fang, Hyunjoo Lee, Dongyul Kim, Mariarosa Doardo, Yihong Deng, Jing Liu, Hyungsun Choi, Viviana Wang, Jialin Yuan, Wenyun Qian

Garden in the Urban Forest

CRLand NSFL is a 54,000 m² elementary and middle school campus, comprising regular and specialized classrooms, library, gymnasium, indoor swimming pool, auditorium, dormitory, along with dining halls, and dedicated playgrounds. Located in Shenzhen’s newly developed DaChong neighborhood, the campus is conceived as a sweeping, horizontal garden that stands in sharp contrast with the ever denser, ever more vertical urban environment it serves.

To achieve this low-rise condition, Studio Link-Arc’s design uses the natural slope of the site to top the large program volumes of the gym, pool, dining halls and auditorium with a series of terraced platforms, which become a new ground for dedicated teaching spaces and playgrounds. This configuration allows an unrestrained linear organization of all teaching spaces without the need to develop the building vertically. The design uses a three-story bar arrangement of staggered classrooms that sweep the site from east to west, chasing every available square inch of sunlight penetrating the surrounding concrete forest. In return, the sinuous motion of classroom ribbons generates a fluid sequence of outdoor spaces tailored to the specific needs of each teaching area. The dynamic, elongated courtyards of the specialized and middle schools turn into enclosed, protective courtyards for the primary school and library, or conversely, open into vast grounds used for physical activities.

The project intentionally breaks with conventional school design - which divides the campus into buildings and functional zones - in favor of a sectional organization of spaces that maximizes access to green space and daylight for each classroom independent of their location. This strategy imposes a perpetual tweaking of the vertical arrangement of spaces, which generates endless sectional variations and creates a highly diverse compendium of spatial conditions for play, recreation, and interaction.

Projets liés

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Magazine

Autres projets de Studio Link-Arc

Six Sections
Zhangzhou
CVIC Gallery
Guiyang
China Pavilion for Expo Milano 2015
Milan, Italie
OCT Tower
Shenzhen
Shenzhen Dachong Master Plan
Shenzhen