Shenzhen Natural History Museum

Shenzhen
Visualisation © 3XN
Visualisation © 3XN
Visualisation © 3XN
Visualisation © 3XN
Visualisation © 3XN
Architectes
3XN
Lieu
Shenzhen
Année
2020
Client
Engineering Design Management Center of Shenzhen Municipal Construction and Public Works Administration
Collaborators
B+H and Zhubo Design

3XN, B+H and Zhubo Design selected to design the new Shenzhen Natural History Museum

Consortium awarded first place in an international competition attracting over 70 proposals from around the world. Fifteen teams were selected for the bidding stage, representing 18 countries across North America, Asia, and Europe.
3XN, B+H and Zhubo Design were recently awarded first place in an international design competition for the new Shenzhen Natural History Museum, set to be one Shenzhen’s “Ten Cultural Facilities of the New Era” and the first large-scale comprehensive natural museum Southern China once complete.

Located adjacent to the picturesque Yanzi Lake in the Pingshan District of Shenzhen, the new 100,000m2 facility will be a world-class natural science museum dedicated to interpreting the laws of natural evolution, showing the geographies of Shenzhen and its ecology in a global perspective, and actively advocating science.

The winning design scheme, entitled “Delta”, rises seamlessly from the river delta, inviting visitors and residents to journey along its accessible green rooftop.

A public park extends throughout the roof and highlights the Natural History Museum’s organic geometries. Like a river stream finding its shape in balance with the earth, every turn frames a new spectacular view over the surrounding park, hills, and lake from dedicated viewing terraces along the roof park.

The design extends the public park network and aims to maximise access to the lush green areas throughout with a range of activities dedicated to keeping the site open and active throughout the day – from early morning jogs to late evening strolls. This gives the opportunity for residents and visitors alike to enjoy and connect with nature.

Like water streaming down a river, the undulating form leads guests to a ’cave’ inspired passage that is connected to the museum lobby.

A public park extends throughout the roof and highlights the Natural History Museum’s organic geometries.

Judges’ commentary:
“The concept of “Delta” is very creative. The continuously sloping exterior wall with the landscape roof creates a continuous volume and spatial experience. The form of the cliff is very interesting, and the details are handled well. The layout of the museum and its interaction with ramps and walls create interesting spaces.” – Philip Cox
“This building captures the unique atmosphere of a riverfront site and finds the timeless property of water as a concept… The connection between function, site, concept, structure, material and space is very clear.” – Yvonne Farrell
“Combined with the characteristics of Yanzi Lake Park, this design stays in harmony with surrounding landscape as an extension of landscape path.” – 刘珩
“The plan makes full utilization of the landscape in the site. Through a dynamic architectural form, it creates a beautiful, natural, and dynamic nature museum concept.” – 邵韦平

The new 100,000m2 facility will be a world-class natural science museum dedicated to interpreting the laws of natural evolution.

The text, images and quotes are taken from public statements published by the Engineering Design Management Center of Shenzhen Municipal Construction and Public Works Administration.

Projets liés

  • Umnutzung Schuhfabrik in 14 Wohnungen Winterthur ZH
    Graf Biscioni Architekten
  • Moritz M-store
    External Reference
  • Jané Winestore
    External Reference
  • Jiu Ke Shu Future Arts Center
    iGuzzini
  • Casa CCFF
    INGENI

Magazine

Autres projets de 3XN

UN City
København Ø, Danmark
Bella Sky
København S, Danmark
Museum of Liverpool
Liverpool, Grande-Bretagne
Blue Planet
Kastrup, Danmark
Frederiksberg Courthouse
Frederiksberg, Danmark
Patient Hotel and Administration
Copenhagen, Danmark