Dodo Art Museum

Beijing
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Foto © unarchitecte
Disegno © unarchitecte
Architetti
unarchitecte
Indirizzo
Xiedao Resort, 100018 Beijing
Anno
2017
Costo
1M - 100M
Piani
1-5 Piani

DESCRIPTION

Dodo Art Museum is located in the northeast part of Beijing Xiedao Resort, it occupies the former site of an idle factory building of unsophisticated steel-frame. The forest in the north and the open space in the south isolate the construction from the city, making it an area with fewer people. Based on the surroundings and the art museum's internal function, we organize several tubular areas of cross-section variation in the original building, and connect the different areas with smaller tubular transition space, so as to create a series of spaces for art exhibition, creation, reception, office work, rest and etc., bordered by outdoor landscape and sky. We create a second facade of virtual-actual combination by weathering steel plate, interlacing with the tubular spaces which break out the facade from inside, and living in harmony with the trees nearby. The site is from nowhere to somewhere when the image of the rust is changing and the landscape around is getting exquisite. It is, then, in the non-reference urban tissue through such solemn interplay of desolation and orderliness, constraint and freedom, death and rebirth, the absurd and introspection, helplessness and power that unprecedented readings on local environment start to emerge.

INFORMATION

Project Name: Dodo Art Museum
Architects: unarchitecte
Website: www.unarchitecte.cn
Email: [email protected]
Architect in charge: Zhang Hetian
Design Team: ZHANG Hetian, ZENG Huajing, SUN Qingfeng, SUN Jihua, CAI Feiyong, LIU Haifeng
Completion Year: 2017
Area: 1800 sqm
Address: Northeast part of Beijing Xiedao Resort, Beijing, China
Photographer: Zhang Hetian
Development company: Dodo Art Museum
Construction company: Changchenghuayao Decoration Engineering Co., Ltd
Materials:weathering steel plate

Progetti collegati

  • Office Building CUBE Berlin
    Thies Wachter
  • Loop of Wisdom
    Powerhouse Company
  • White Marmot Restaurant St. Moritz
    Forbo-Giubiasco SA
  • Wohnen am Wittenkamp
    KBNK Architekten
  • Sky Villa
    Interval Architects

Rivista

Altri progetti di unarchitecte

The Forbbiden City Red-Wall Teahouse
Beijing
Lingbao Children’s Center
Lingbao
Climbing Park of Luofu Mountain
Boluo
Chinese Commercial Counsellor's Office in Sri Lanka
Colombo, Sri Lanka
Jilin Museum of Classic Art
Changchun
A Walking Box
Nanchang