Fushan Primary School

Architetti
10 Design
Sede
Anno
2021

Led by Design Partner Ted Givens, 10 Design has just completed the new Fushan Primary School, which will serve as an educational and community hub for the local residents in Zhuhai, China.

The qualities of Lingnan Garden design, namely: innovation, unique materiality, and abstracted natural forms, were the driving inspiration for the school’s courtyard master plan. The twin volumes of the school are arranged to create a large internal courtyard. This introverted planning diagram sets up a safe space for learning as all circulation is open air and visible from anywhere in the complex.

The art room and theater become follies that activate the courtyard. These sculptural forms are inspired by the abstracted natural geometries found in traditional Chinese gardens. The undulating form of the buildings is also reminiscent of the flow and orientation in ancient garden design.

Combined with traditional inspiration, we incorporated some mathematical concepts to help set the patterns of the garden spaces and the façade design. The Lorenz attractor is used to set the patterns for the courtyard geometry- pointing to trying to comprehending apparent chaos in natural systems. The facades for the gymnasium have a pixelated pattern based on the migration of a stain flowing across a surface and growth. The formulas provide a beautiful pattern, but also a learning opportunity as they are created from mathematical equations. The students will experience, and can find a deeper meaning in the world around them by studying the patterns upon which the school is based.

Student-housing buildings are also located adjacent to the school. The student-housing zone is far enough away to give the students a sense of separation from the school environment, balanced with connectivity. The master plan also includes a community centre and retail centre located to the east of the site on the opposite corner of the student-housing zone. This complex included retail shops, food and beverage areas, a farmers’ market, an art centre, and a post office to support the students and local residents. The same DNA that defines the school is also imbedded in these centres.

This entire complex sets up all the necessary components to create a sense of place for the students and local residents. These centres are the corner stone for the upcoming residential developments that are being developed.

Integrating high level mathematical ideas that hide just below the surface of the design will hopefully help foster creative thinking and curiosity in both the students and local residents.

Photo courtesy of Huafa Group
Visualisation by Frontop

For media enquiries, please drop a note to Catherine Chan, Partner - Marketing at [email protected]

Progetti collegati

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Rivista

Altri progetti di 10 Design

Dalian Library Design Competition
Dalian
Urban Planning Museum Design Competition
North East China
China-Taiwan Cross Strait Forum & CBD Mixed Use Development
Pingtan
Tornado Proof House
USA
Shizimen Gateway Bridge (The Infinity Loop)
Zhuhai
Waterfront Mixed Use Development
Middle East