Mica Bar

Weihai
Aerial view of Mica-Bar,"New residents" surrounded by ancient dwellings
Foto © Jin Weiqi
Facade of bar entrance
Foto © Jin Weiqi
Facade of bar entrance -- night view
Foto © Jin Weiqi
Persimmon trees add vitality to the Mica-Bar
Foto © Jin Weiqi
The north facade of the building faces the ancient residential buildings across the river
Foto © Jin Weiqi
Foto © Jin Weiqi
With the advantage of the original balcony, the new building overhangs the stream
Foto © Jin Weiqi
At the entrance of the bar, a translucent space is formed by tiling
Foto © Jin Weiqi
The entrance of the bar
Foto © Jin Weiqi
Transition space at the entrance to the bar
Foto © Jin Weiqi
The light and shadow on the west facade increases the activity of the interior space
Foto © Jin Weiqi
Foto © Jin Weiqi
The west facade is made of hollowed-out tiles that create interesting light and shadow effects at certain times
Foto © Jin Weiqi
The modern feel of the interior contrasts with the scenes of old village life seen through the Windows
Foto © Jin Weiqi
Interior space
Foto © Jin Weiqi
Bar counter
Foto © Jin Weiqi
Window space is a great place to chat and relax
Foto © Jin Weiqi
The modern feel of the interior contrasts with the scenes of old village life seen through the Windows
Foto © Jin Weiqi
The four newly formed window Spaces form a dramatic relationship of "seeing and being seen" with the traditional dwellings facing each other across the river
Foto © Jin Weiqi
Color pattern can pass through different illume pattern at specific time, form different atmosphere
Foto © Jin Weiqi
Foto © Jin Weiqi
The balcony(Original view of the bar)
Foto © Jin Weiqi
Balcony and surroundings
Foto © Jin Weiqi
The bar during construction
Foto © Jin Weiqi
Foto © Jin Weiqi
Foto © Jin Weiqi
The floor plan
Elevation
Cross-section
Construction details
Axonometric blocks: a new building was added on both east and west sides
Model
Section sketch
Disegno © He Wei
Logo
Architetti
3andwich Design / He Wei Studio
Indirizzo
Wangjaituan Town, Weihai
Anno
2018
Team
He Wei, Chenlong, Zhang Jiaojie, Sang Wanchen, Liqiang, Wu Lijun
On-site:Representative
Liu Weidong
Soft outfit counselor
Baibing
Cooperation
Beijing VAGE Institute of Architectural Design & Planning Co., Ltd

Remoulded from an ordinary private multiple dwelling house in the Wangjiatuan Village in the city of Weihai, Shangdong Province,the Mica Bar is located near the entrance to the village and surrounded mostly by old local residences with heavy and plain roughly-stoned walls, which are connected tightly to each other with relatively high construction density. Differentiated to these old residences, the original single-storey dwelling building is of modest architectural massing and was not in the common local traditional style, of which a sloping roof had been added to the original flat one due to style and features uniformity.And, with its conspicuous white-painted walls, the original house seemed to be“incompatible” with the heavy atmosphere of its surroundings.Separated to the other buildings with quite a distance,it also possesses excellent range of visibility.With more iconic uniqueness and visual identity, the dwelling is built along the ravine stream flowing by, with an overhanging terrace over it, relaxing and graceful.

The style of the remoulded building is not supposed to be retro. On the contrary,“It should be new!”is what the designer claimed. The new building should endow the old village with new look and blood,just as the people it is to serve in the future —— young, romantic, and one moment even a bit restless and sexy. The Mica Bar is expected to reinvent the beautiful scenery line at the village entrance and, meanwhile, despite its distinctiveness, to be part of the village and to dialogue and coexist with the old residences, with preservation of important information of the original building, control of the architectural massing and “serenity” of the appearance.

First, the subtraction: clearing and dismantling the extension parts, including the temporary kitchen and the sloping roof. With these “whitewashing parts” completely removed, the actual “architectural essence” is revealed. And then, the addition: augmenting new architectural parts to the east- and west-wing of the house respectively, to remedy the lost area of the demolished kitchen, while creating a buffer zone to the entrance. By means of "supplementing", the "modernity" of the architectural blocks of the original building formed accidentally through the self-built parts are strengthened.

On the side facing the watercourse of the ravine stream, the overhanging terrace has become the focus of the architecture. Four independent “boxes” are inserted into the space between the terrace and eaves. The original bracket beams are carefully preserved and exposed, to form an occlusion with the inserted boxes. Intentionally, the remade facade of the building echoes the classic modernist architecture. Through the four new “showcases” in form of stage scenery, a kind of dramatic “see-and-be-seen relation”between the new and the old buildings across the watercourse is set up, while,through “framing”of the landscape of the old village by the new building and“peeping” into the interior of the new building by the old village, a kind of atypical relation of communication between the new and the old is created. Hollowed-out tiled walls are built to the east and west facades of the house, which create light and shade effects at a specific time and, as a local traditional constructive technique and a linking medium, close the gap between the new and the old.

The “white” design elements extend into the interior architecture, creating some kind of plain and a little rough spatial atmosphere by using terrazzo floor, hollowed-out tiled wall, white steel mesh and log as main spatial materials, which form the spatial base, as well, like the blanks in traditional Chinese paintings, providing endless possibilities for the future. The floors of the “showcases” are painted with different colors, which show splendid hues under the sunshine and reflect into the white spaces, subtly mirroring the vibrant aura in the bar.

Project name: Mica-Bar
Location: Wangjaituan Town, Weihai , Shandong Province
Design Company: 3andwich Design / He Wei Studio
Website: www.3andwichdesign.com
E-mail:[email protected]
Principal Architect: He Wei
Design Team: Chenlong, Zhang Jiaojie,Sang Wanchen,Liqiang,Wu Lijun
On-site:Representative: Liu Weidong
Soft outfit counselor: Baibing
Building area:120 sqm
Cooperation company:Beijing VAGE Institute of Architectural Design & Planning Co., Ltd
Period of Design: Dec. 2017 - Apri 2018
Period of Construction: 2018
Photographer: Jin Weiqi

Progetti collegati

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

Rivista

Altri progetti di 3andwich Design / He Wei Studio

Stone Nest Amphitheatre
Weihai
Limestone Gallery
Anlong
Tourist Center of Anlong Limestone Resort
Anlong
Shangping Village Regeneration - Shuikou Area
Sanming
Shangping Village Regeneration - Yang’s School Rural Library and Bookstore
Sanming
Shangping Village Regeneration - Tai Fu Tai Mansion Area
Sanming