Nanchang NIO House

Nanchang
the signature double-height transparent storefront
Foto © Wen Studio
an open entrance to the mall
Foto © Wen Studio
the mirrored ceiling extends the space visually
Foto © Wen Studio
the streamlined elevator hall entrance
Foto © Wen Studio
minimalist elevator hall
Foto © Wen Studio
a clear view of the different zones
Foto © Wen Studio
NIO café under the wavy ceiling
Foto © Wen Studio
entrance to the owner zone on the second floor
Foto © Wen Studio
the “polished” gallery
Foto © Wen Studio
a view of the multi-functional space
Foto © Wen Studio
the warm wooden living room filled with daylight
Foto © Wen Studio
a shared space of relaxing atmosphere
Foto © Wen Studio
various forms of display for flexibility
Foto © Wen Studio
behind the LAB table, a white box embodies the nursery and Joy Camp
Foto © Wen Studio
the meeting room is located next to the quiet nursery
Foto © Wen Studio
Joy Camp - a colourful kids' playroom covered with soft surfaces
Foto © Wen Studio
a social hub for the car owners
Foto © Wen Studio
a communal table at the LAB area could accommodate different gatherings
Foto © Wen Studio
subtle curves create a sense of weightlessness
Foto © LUKSTUDIO
a power rail for removable sockets integrated under table top
Foto © LUKSTUDIO
an open living room
Foto © Wen Studio
a private lecture space
Foto © Wen Studio
1F plan
Disegno © LUKSTUDIO
2F plan-lecture mode
Disegno © LUKSTUDIO
2F plan-living room mode
Disegno © LUKSTUDIO
axonometric diagram
Disegno © LUKSTUDIO
detail of the arched ceiling
Disegno © LUKSTUDIO
the “floating” table
Disegno © LUKSTUDIO
Architetti
LUKSTUDIO
Indirizzo
World Trade Plaza, 1706 Honggu Middle Avenue, Honggutan, Donghu District, 330038 Nanchang
Anno
2021
Cliente
NIO
Team
陆颖芝, 张一诚, 王海鑫, 戴敏
Lighting Consultant
SHUMUNG lighting design
TOPIN
General Contractor

The living room of a water town - Nanchang NIO House

Founded in 2014, NIO is an innovative electric automotive company focusing on high-performance products. It is also committed to the vision of a global user community by establishing “NIO House” around the world. After identifying a design benchmark with bigger flagships, the brand is ready to set foot in all cities. Lukstudio has been commissioned to create the first NIO House in Nanchang.

The site is at a shopping mall with a 2-storey storefront. An open gallery approach is key to the first floor display area with two entrances. Given the white terrazzo wall and floor, mirror stainless steel ceiling are the standard materiality, our effort is in streamlining all sharp corners and adopting diffused light details, giving the overall high-tech ambience a softer touch.

Taking the elevator onto the second floor, one would arrive at another white gallery, but this time with a continuous arched ceiling. Inspired by water waves, the distinctive feature pays tribute to the water town identity of Nanchang and brings a lightness to the space. Under the rhythmic undulation, terrazzo cafe counter, display wall niches and booths are all shaped with streamline details, as if a stonescape polished by flowing water.

Contrasting to the austere white gallery, the adjacent multi-functional space finished in oak wood looks extra cozy. A meeting room, a nursery and a children’s playroom are located along the east wall, while the west cabinet stores all the stools and curtains necessary for converting the “living room” into a conference space. Apart from modular sofas and lounge seats, the open space also comes with a 5m-long communal table equipped for many types of gathering. Integrating subtle curves in its structure, the bespoke table appears to have its top lifted from the sides, conveying a weightlessness and echoing the water current theme.

In the Nanchang NIO House project, Lukstudio takes on a challenge to optimize a predefined framework and comes up with ideas connecting to its site context. Our focus on humanscale experience and attention to details reinforce NIO brand’s user-centric vision. The resulting “living room” is a service hub where potential and existing car owners come together and build a progressive community of the future.

Progetti collegati

  • Erweiterung Schulanlage Dorf
    Bürgi Burkhard von Euw
  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects

Rivista

Altri progetti di LUKSTUDIO

Taikoo Li Qiantan MOViE MOViE Cinema and Kubrick Book Store
Shanghai
Jinan NIO House
Jinan
Nikon Shanghai Flagship
Shanghai
Hall of the Sun Public Space Interior Design
Shanghai