写真 © G-Star RAW

G-Star RAW HQ

 プロジェクト一覧に戻る
場所
オランダ
2014
Project

Headquarters for Dutch international fashion brand G-Star Status: Completed

Clients
G-Star RAW C.V.

Site
industrial regeneration area in southeast Amsterdam next to A10 ring road Program: offices and creative spaces (19,000m2) and parking (8,500m2)

Team
Partners-in-charge: Rem Koolhaas, Reinier de Graaf, Ellen van Loon
Team (construction + interior): Katrien van Dijk (project leader), Michel van de Kar (associate), Tjeerd van de Sandt, Saskia Simon, Mario Rodriguez, Marina Cogliani, Jung-Won Yoon
Team (interior): Saskia Simon (project leader), Marlies Boterman, Marina Cogliani, Karolina Czeczek, Green van Gogh, Sarah Moylan, Mafalda Rangel, Tjeerd van de Sandt
Team (SD/CD/TD): Richard Hollington III (associate in charge), Tjeerd van de Sandt (project leader), Fred Awty, Philippe Braun, Kaveh Dabiri, Katrien van Dijk, Hans Hammink, Mariano Sagasta, Koen Stockbroekx
Team (competition): Richard Hollington III (associate in charge), Fred Awty, Philippe Braun, Rob Daurio, David Gianotten, Shabnam Hosseini, Andreas Kofler, Ippolito Pestellini Laparelli, Lawrence Siu

Collaborators
Tender documents: ABT Structure consultant: ABT MEP consultant: ABT Building physics: DGMR Contractor: Pleijsierbouw

Situated next to the A10 in the industrial Zuid-Oost area of Amsterdam, the new HQ for G-Star RAW will consolidate G-Star RAW’s disparate facilities into a single building that aims to stimulate interaction between various departments.

The 27,500m2 horizontal building – 140 metres long – consists of a creative nucleus containing the core departments of G-Star RAW, which are enveloped by a ring of offices, parking and support facilities. The distinction between the support activities and the creative core is heightened through contrasting materials – a monolithic solidity rendered in black concrete for the ring, while the creative core is visible through the glass façade. The lower part of the ring forms a plinth for parking and drop off; the plinth also provides a location for installations and events.

The main entrance is situated at the level of the plinth and is underneath a cantilevered glass box that houses G-Star’s showrooms. This end of the building, distinct from the inner workings of G-Star, is dedicated to visitors; however there is still exposure of these inner workings through controlled views and access.

Inside the creative core of the building, staggered floor plates and double height spaces promote a dynamic exchange between the different creative departments allowing for cross communication. The RAW-space, a flexible multi-use zone, either open to the outside or concealed behind sliding hangar-type doors, provides a space for work and production, parties, and fashion shows. Oriented towards the A10, the shifting façade and changing uses of the RAW-space, together with the various possible uses of the plinth, will create a constantly varying appearance reflecting the inner dynamism of G-Star RAW.

OMA - Office for Metropolitan Architecture によるその他のプロジェクト

CCTV Television Station and Headquarters
Beijing
Casa Da Musica
Porto, Portugal
Netherlands Embassy
Berlin, ドイツ
Seattle Central library
Seattle, アメリカ
Taipei Performing Arts Centre
Taipei
Milstein Hall
Ithaca, アメリカ