Yangliping Performing Arts Center

Dali
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
写真 © Jin Weiqin
図面 © Studio Zhu-Pei
写真 © Studio Zhu-Pei
図面 © Studio Zhu-Pei
図面 © Studio Zhu-Pei
図面 © Studio Zhu-Pei
図面 © Studio Zhu-Pei
図面 © Studio Zhu-Pei
図面 © Studio Zhu-Pei
建築家
Studio Zhu-Pei
場所
Dali
2020
クライエント
Dali Yang Liping Grand Theatre Co. LTD
チーム
Zhu Pei (Design Principal), Edwin Lam (Lead Designer), Shuhei Nakamura (Lead Designer), Virginia Melnyk (Project in Charge), You Changchen, Han Mo, He Fan, Liu Ling, Wu Zhigang, Gary Poon, Ke Jun, Wang Peng, Wang Zheng, Ding Xinyue, Feng Chaoying, Chen Yida, Han Yi, Lin Wendi, Du Yao
Architecture, Interior and Landscape Design
Studio Zhu-Pei
Theater
dUCKS scéno, Creative Solution Integration LTD.
Structure
Professor Fu Xueyi, Master of National Engineering Survey and Design
MEP
CCDI
Facade
Shenzhen Dadi Facade Technology CO., LTD.
Acoustic
China IPPR International Engineering CO., LTD.

Situated between the Cang mountain chain, rising 4,000 meters in height, and 40 kilometer-long Lake Erhai, the city of Dali was a significant stop on the ancient tea and horse road, and is now an important tourism destination. The old town has largely been preserved and still has some remains of the historic city wall and gate towers.

Inspired by the powerful surrounding landscape, Zhu Pei searched for landscape-related references to solve the architectonic challenges for the Performing Arts Center. A widely cantilevered rectangular roof spans across a built landscape of free-flowing indoor and outdoor spaces, some of which can be combined as an interacting spatial system. As with mountains and valleys, the strong shape of the roof reflects the more organic landscape below and points to the old Chinese principle of yin and yang, where two opposites combine together to form a whole. Formally expressed as organic-shaped hills, the partly sunken spaces transform into a natural garden landscape, promising a high experiential quality that extends inside to the public theatre.

[See also: Design/Construction]

関連したプロジェクト

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Studio Zhu-Pei によるその他のプロジェクト

Caiguo Qiang Courtyard House Renovation
Dali Museum of Contemporary Art
Dali
Himalaya Center
Lhasa, Tibet
Minsheng Museum of Modern Art
Beijing
Shou County Culture and Art Center
Anhui
Xiao Qinghe Wetland Museum
Ji'nan, Shandong