De Café

 プロジェクト一覧に戻る
2010
費用
非公開
階数
非公開

De-café bookstore

standardarchitecture’s experiment on small scale urban transformation

Located on Chengfu Road between Beijing University and Tsinghua University, “de-café bookstore” is renovated from part of a 10-module typical factory space. About 280 square meters in its size and measures at 12m(width) x 24m(depth) x 8m(height), the space occupies 2 modules of the overall 10 module industrial space.

Since standardarchitecture happened to have renovated the same two modules next to the “de-café” two years ago, as an experiment this time we choose to renovate the space with a completely different departure point. This time instead of merely focusing our attention on the discovery and exposure of the raw industrial space as we did last time, we are more curious on the possibilities of bringing in new programs and new public spaces. Is it possible to bring in separate programs into the small space? Is it possible to bring new means of urban life to the neighboring urban area? How much could a small scale renovation project influence the life of urban dwellers? In a city that is changing with unprecedented high speed and grand scale, what role could a small scale building renovation play in the overall urban transformation?

To create more space for all the new programs, we excavated 1.5 meters underground so that we are able to build a new 3-story steel structure inside the building. In the mean time the space was further divided into two independent parts: a 3x24 meter narrow deep space and a 9x24 meter rectangular space. Within the 9 meter width part, there is a music bar on the first level; a bookstore, a coffee shop and a sunny courtyard on the second level; and on the third level, there is a restaurant. For the 3 meter width narrow space, the first level is the kitchen for the restaurant, the second level is a gallery and the third level is office space. The sunny backyard on the second floor functions as a central space to organize all the different shops, and is becoming an interesting interior public space for the surrounding urban area.

Coinciding with the interior, the façade of the shops is designed as two separate shops. One is the gallery and the other the bookstore, coffee shop and restaurant.

Main entrance of the de-café is designed as a thick steel wall that could be rotated into a position that is perpendicular to the façade. The rotating wall becomes an intriguing message for the passing biers that the space inside has been transformed into a unique public space that invites all sorts of urban activities.



Program

Book Store/Coffee Shop/Restaurant/Gallery&more

Design period

2006

Construction period

2007

Site area

280m2

Building area

750m2

Existing Structure

Assembled Concrete Frame

After Renovation

Steel Frame Mixed with Concrete Frame

Architect

standardarchitecture

Design Team

Zhang Ke

Zhang Hong

Hou Zhenghua

Yang Xinrong

Wang Feng

Gao Fei

Han Xiaowei

Gao Xi

Zhang Cheng

Sun Qingfeng

Liu Xinjie

Chen Ting, Li Gan

Photographers

Chen Su

standardarchitecture によるその他のプロジェクト

Tibet Yarluntzangbu Grand Canyon Art Centre
Pai Town, Linzhi, Tibet
Niyang River Vista Point
Niyang River
Standardarchitecture Office Addition
Beijing
Sosong House
Niyang River Visitor Centre
Tibet