Dongrun Apartment

Beijing
Photo © Fengzhe Jin
Photo © Ruogu Zhou
Photo © Fengzhe Jin
Photo © Fengzhe Jin
Photo © Ruogu Zhou
Photo © Ruogu Zhou
Photo © Ruogu Zhou
Architecten
Praxis d'Architecture
Locatie
Beijing
Jaar
2012
Kosten
Undisclosed
Verhalen
5-20 Stories


Songzhuang has received a continuous influx of young artists and art-related industries in the past few years, which has accompanied the rise in popularity of Chinese contemporary art over the last decade.  The local courtyard homes that originally housed village natives are now largely leased to outsiders and are in high demand.  The intermingling of the original village and its inhabitants with artists, art-related industries, and small businesses, as well as the growth of Songzhuang's non-native population, have inevitably led to an increased concentration of architecture in Songzhuang.  Under this confluence of circumstances, small and medium-sized apartments, office buildings, galleries, and small businesses have developed naturally to satisfy local demand. In contrast to government-backed integrated development projects, Song Zhuang's new construction projects are distinctive in that they are often funded and managed by multiple private parties.  Dongrun Apartments is one such collective endeavor.  Its intended purpose and management style are made manifest in its design, shedding light on the building’s local cultural setting.


 


The apartments are situated on the northeast corner of the roundabout alongside Songzhuang's main thoroughfare.  The building extends 110 meters from East to West, and is 20 meters deep from North to South (entrance to rear).  The ground floor is comprised of galleries and businesses.  Apartments are located above and account for approximately two thirds of the building's total floor area.  Because the building is collectively owned by three separate investors, the proprietors have requested the design of the building to reflect this division.


 


A facade module was created based on dimensions of a typical apartment unit.  This module has been repeated with in incremental increase on each subsequent floor so as to create a pattern that leaves the viewer a sense of movement.  The vertical division between the volumes of overhanging and the inverse-steps serves to clearly demarcate the boundaries between the building’s offices and two apartment sections.  Consequently, the building massing contains four sections: a ground floor and three high rise sections, whose division speaks to their differing contents.


 


The apartments are primarily small and medium-sized.  A basic apartment is 4.5 meters wide, and depth ranges from 9.7 to 16 meters.  Small to mid-sized apartment ranges from 50 to 75 square meters per apartment.  Larger apartments in the range of 90 square meters and above are located along the building’s easternmost facade.  The building’s office section has an approximate average area of 800 square meters per floor, and features a central, vertical transportation nexus.  The standard width of an individual office is twice that of a standard apartment.


 


The structure of framed shear wall and the side-by-side arrangement of its apartments open the building to remodeling and versatile use.  Residents may select one or more collocated standard living or working units according to their needs, and are free to create a wide-open space by removing the partitions between units, which do not bear any structural weight.  The largest structural overhang protrudes 3.6 meters in accordance with the economic demands of a framed shear wall structure.


 


The building's east and west walls as well as the bands between floors on its south side are paneled with white aluminum.  The façade of the south wall also features a dark band composed of two separate materials and extending 90 centimeters above each floor level.  Its perforated metal panel serves to cover the exterior air conditioning unit, and its similarly-patterned printed glass visually obscures the required 90 cm indoor guardrail.  The alternating dark and light-colored bands are broken at the division between each of the building’s three vertical sections, which further emphasizes each segment's independence.

Gerelateerde projecten

  • Espansione Albergo Croce Bianca⠀
    Studio Gabor Gyenese
  • MEETT Toulouse Exhibition and Convention Centre
    OMA - Office for Metropolitan Architecture
  • Bauart Architekten und Planner - Besmer Plateau Kreuzlingen
    MIYO Visualisierung
  • The Other, the Same
    Vazio S/A
  • 傘の家
    マウントフジアーキテクツスタジオ

Magazine

Andere projecten van Praxis d'Architecture

Spring Art Museum
Beijing
MAX Show Center
Qingdao, Shandong Province
Importance of Walking Store
Beijing
Praxis d'Studio
Beijing
Front Desk
Beijing
Lake Shore Studio
Beijing