Dushan School Complex

Guizhou Province
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Photo © West-line Studio
Drawing © West-line Studio
Architecten
West-line Studio
Adres
Baiquan Town,Dushan,Guizhou Province, China, Guizhou Province
Jaar
2016
Site Area
73000 sqm
Building Area
56491 sqm
Architects
West-line Studio
Lead Architects
Haobo Wei, Jingsong Xie
Project Team
Yuanping Li, Xiaoqiang Yang, Dingping Fu, Minghua Ou
Graphic
Martina Muratori

Dushan Town is located at the so-called "South Gate of Guizhou"  at the border with Guangxi province. The main residents in this area belong to Buyi, Miao, and Shui ethnic minorities.  The complex of buildings grows on the top of a long foundation stripe, 527m long and 330m wide. The north area is pretty mounted acinous and mainly residential, on the west, there is the highway and both east and south are arterial roads. In the accumulation and precipitation of the long history, Dushan has its own unique features with the local college - Yingshan culture.
Architects based the design of this school complex in order to create a series of courtyards with different levels of privacy, where "listen to the sound of wind and to the sound of reading" according to an old traditional Chinese proverb. The simple severe 'academic' architectural style always meets these open courtyards, some more wide and open, where to practice group sports, others are more quiet where to study or relax, in the dormitory area. These courtyards play with the light creating different environments and iconic shadows. Open terraces and boardwalks over the courtyards create interesting connections and different spaces for students' different needs.
Materials are clear and simple, only cement mortar and white painting on outer walls, where shadows get strong and sharp. Considering local construction workers' lack of skills and a very limited selection of local materials, architects opted for a material selection that could ensure good quality and easy to control results.

Gerelateerde projecten

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Andere projecten van West-line Studio

Chetian Cultural Center
Guizhou Province
Bamboo Gateway
Guizhou Province
Shui Cultural Center
Guizhou Province
Guizhou Fire Station
Guizhou Province
Chetian Tourist Center
Guizhou Province
Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
South-West of Guizhou Province