La Llotja theatre and conference centre

Lleida, Spanje
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Photo © Christian Richters
Architecten
Mecanoo
Adres
Avinguda de Tortosa, 25005 Lleida, Spanje
Jaar
2010
Kosten
1M - 100M
Verhalen
5-20 Stories
Size

37,500 sqm

Status
Completed 2007 - 2010

Client
Centre de Negocis i de Convencions S.A. (project); Municipality of Lleida (competition)

Design Team
Mecanoo, Labb arquitectura.

Programme
Theatre and conference centre with a theatre (1000 seats), 2 congress halls (400 and 200 seats) which can be divided into smaller halls, an exhibition hall, 2 multifunctional foyers, press room, restaurant, lounge, 9,500 sqm parking, a square of 15,325 sqm, Mercolleida office and retail space of 2,591 sqm.

La Llotja Theatre and Conference Centre is designed as a monolithic volume that emerges from the Spanish earth. By elevating the first floor and deeply recessing the ground floor facade, this creates a 16-metre-wide cantilever that protects visitors against the sun and rain.

The public square begins underneath the cantilever with the stairs of the neighbouring building serving as a spectator tribune during events. The solid facade of natural stone is interrupted at the entrance where a sea of light penetrates the massive block, inviting visitors up to the first floor where the multifunctional hall is located.

A ramp continues to the foyer on the second level with a panoramic window viewing across the old city and the river. The entrances to the theatre, which also doubles as a large conference hall, meeting rooms and the 400-seat conference room are located in the foyer.

The latter is visually connected to the multifunctional hall by means of a raked tribune separated by a glass wall.The route continues to the generous roof terrace with an informal bar located under a lush green pergola. Three sculptural skylights admit daylight into the multifunctional space on the first floor.

The logistics of the theatre are meticulously organised. Car parking is located underground as well as a loading dock.The ground floor offers space for restaurants with terraces on the riverbank. A theme of fruit frees references the renowned landscape of orchards from the region, and becomes the connecting element throughout the interior in combination with a rich colour palette. 

Gerelateerde projecten

  • De Vinos y Viandas
    Zooco
  • HA14 Einfamilienhaus
    Schiller Architektur
  • Goodman
    Zooco
  • Big and Tiny
    Zooco
  • M4
    Zooco

Magazine

Andere projecten van Mecanoo

Montevideo Residential Tower
Rotterdam, Nederland
Library Delft University of Technology
Delft, Nederland
Kaap Skil, maritime and beachcombers museum
Texel, Nederland
Library of Birmingham
Birmingham, Groot Britannië
Delft City Hall and Train Station
Delft, Nederland
Bruce C. Bolling Municipal Building
Boston, USA