Photo © Almond Chu
Photo © Marcel Lam
© Almond Chu
Photo © Almond Chu
© Marcel Lam
© Marcel Lam
© Liky Lam
© Almond Chu
© Liky Lam

Guangdong Museum

 Terug naar projectenlijst
Adres
No.2 Zhujiang East Road, 510110 Guangzhou
Jaar
2010

The Guangdong Museum is one of four major cultural landmark buildings for the new financial hub in Zhujiang Xincheng (Pearl River New Town) of Guangzhou. Beating a list of invited architects that includes Coop Himmelblau, Peter Eisenmann, Hans Hollein, Eric Owen Moss & UN Studio, Rocco Design Architects Ltd. won the international competition and the museum commission in 2004. The five-storey museum has a total floor area of approximately 67,000 square metres.

Conceived as an Objet d'Art at a monumental scale, an allegory to the impeccably and intricately sculpted antique Chinese artifact, such as a lacquer box, an ivory ball, a jade bowl or a bronze tank, which collects and reflects treasures of the times. The new museum is not only designed to house a great variety of fascinating objects of treasure, it is also in itself designed as a treasured object of great fascination that contemplates to become an identifiable cultural icon, giving the visitors a memorable tour and experience of the local provincial history and traditional wisdom as well as contributing to the appreciation and enhancement of cultural identity of the city.

The Museum’s spatial arrangement takes its inspiration from the legendary concentric ivory balls carving. Each carving slices through the box and reveals different layers and varying degrees of transparency within the interiors, forming interesting spatial patterns and luring visitors through its exhibits inside. The interweaving of interior space pockets also reveal the intricate relationship between the visual and physical connections and separation of the atrium corridor, the individual exhibition halls and the back-of-house service areas. This deliberate arrangement not only reinforces the clarity and coherance of the treasure-box concept, but also allow flexibility in planning and operation of all the exhibition spaces. In addition, each of the main exhibition halls are punctured with random alcoves of dynamic spatial geometry. Filled with natural light and served as visual breakouts to the outside, they are also transitions between the exhibition halls which offer visitors intimate and well-balanced resting spaces.

The overall treatment of the main façade is also based on the analogy of ivory ball. Using materials such as aluminium panels, fritted glass and GRC panels, each elevation is uniquely designed with different geometric voids recessed into the building mass. In order to achieve a smooth transition between the museum and the adjoining landscape, an undulating landscape deck is introduced underneath the elevated museum box, metaphorically symbolizing a silk cloth unwrapping a much treasured piece of artwork.

2015, Special Mention, German Design Award
2014, Winner, ICONIC Awards 2014, German Design Council
2013, Silver Prize, the China Weihai International Architectural Design Award Competition
2013, Chicago Athenaeum’s International Architecture Award
2011, Merit Award, Architectural Society of China's Architecture Creative Award
2010, Silver Award, International Design Awards
2009, HKIA Medal of the Year
2004, Winner, International Invited Competition

Andere projecten van Rocco Design Architects Associates Ltd

LHT Tower
Hong Kong
W Guangzhou Hotel and Residences
Guangzhou
Comprehensive Master Plan of The Chinese University of Hong Kong (Shenzhen Campus)
Shenzhen
Chu Hai College of Higher Education
Hong Kong
Yunnan Provincial Museum
Kunming
HKSAR Government Headquarters
Hong Kong