Guggenheim Helsinki

Helsinki, Finland
Visualization © Platform for Architecture + Research
Visualization © Platform for Architecture + Research
Visualization © Platform for Architecture + Research
Visualization © Platform for Architecture + Research
Visualization © Platform for Architecture + Research
Visualization © Platform for Architecture + Research
Visualization © Platform for Architecture + Research
Drawing © Platform for Architecture + Research
Drawing © Platform for Architecture + Research
Drawing © Platform for Architecture + Research
Drawing © Platform for Architecture + Research
Drawing © Platform for Architecture + Research
Drawing © Platform for Architecture + Research
Arquitectos
Platform for Architecture + Research
Localização
Helsinki, Finland
Project Data


Type: Cultural
Client: Guggenheim Foundation Location: Helsinki, Finland Status: 2014, Competition Area: 12,100 M2

Project Team

Architect
Platform for Architecture + Research

Jennifer Marmon, Founding Partner
Angus Goble, Partner
Robert Mojica, Architect
Victor Gonzalez, Architect
Thao Trihn, Designer
Austin Morgan
Liz Van Dyke

Engineering
ARUP

Los Angeles, US

The Guggenheim Museum Helsinki, located on a prominent waterfront site, is a gathering of eight soft volumes of varying sizes and undulating heights that reflect the Helsinki skyline and surrounding waters. The volumes lightly intersect with one another leading to a collection of spaces with soft connections to all sides. The resulting institution is a unique, transparent, and light building, clustered in between the park, water and historic city center and immediately visible to visitors arriving by sea. All city traffic is directed along the Laivasillankatu with the drop off and bus zone concentrated along the North and South edges. The plan’s openness connects with the context while the central plaza maintains public waterfront access from the park.

Breaking up the museum into smaller pieces, we avoid blocking site lines while creating programmatic specificity. Further opening up the site, visually and physically, central volumes are elevated and translucent, introducing a public void in between the galleries. The volumes sit at angles to one another and overlap at the corners to link lobby, exhibition spaces, amenities and service areas within the museum. Translucent mesh drapes from the edges of the roofs to create curving curtains that spatially define and lighten the building. The curtains conceal elevated walkways, connecting to viewing terraces that look onto the complex and the city at large. Visitors enter through access points into a large plaza in the centre of the complex. A grand circulation loop connects all public spaces with galleries while alternate paths integrate outdoor sculpture gardens into the visitor experience. Positioned at interstitial spaces between inside and out, terraces are protected from the harsh Helsinki climate. Oriented toward sky and vistas, terraces offer unparalleled all- season event spaces.

Urban Context

The Guggenheim Museum Helsinki, located on a prominent waterfront site is a gathering of eight soft volumes of varying sizes and undulating heights that reflect the Helsinki skyline and surrounding waters. The volumes lightly intersect with one another leading to a collection of spaces with soft connections to all sides. The resulting institution is a unique, transparent, and light building, clustered in between the park, water and historic city center and immediately visible to visitors arriving by sea. All city traffic is directed along the Laivasillankatu with the drop off and bus zone concentrated along the North and South edges. The plan’s openness connects with the context while the central plaza maintains public waterfront access from the park.

Concept

Breaking up the museum into smaller pieces, we avoid blocking site lines while creating programmatic specificity. Further opening up the site, visually and physically, central volumes are elevated and translucent, introducing a public void in between the galleries. The volumes sit at angles to one another and overlap at the corners to link lobby, exhibition spaces, amenities and service areas within the museum. Translucent mesh drapes from the edges of the roofs to create curving curtains that spatially define and lighten the building. The curtains conceal elevated walkways, connecting to viewing terraces that look onto the complex and the city at large. Visitors enter through access points into a large plaza in the centre of the complex. A grand circulation loop connects all public spaces with galleries while alternate paths integrate outdoor sculpture gardens into the visitor experience. Positioned at interstitial spaces between inside and out, terraces are protected from the harsh Helsinki climate. Oriented toward sky and vistas, terraces offer unparalleled all-season event spaces.

Exhibition Spaces

Rectangular gallery volumes are dispersed across the site in this plan for a museum storing and exhibiting private international artworks from the twentieth and twenty-first centuries, and Nordic art. The linked volumes enable visitors to tour around the museum from one room to another getting pleasure out of the scenery of the harbor, gardens, and skyline views. Various outdoor spaces are created by the porous organization including five interior voids that function as integrated sculpture gardens. Exceptional views from multiple spaces of the museum create a sense of transparency and connection to the remarkable Helsinki landscape.

Sustainability and Systems Integration

In tandem with the urban scale and context, the grandeur of our concept derives from the ambition to create an energy efficient building. The diverse volumes provide height and unimpeded exposure to the sun, and also create climate zones within the volumes that enable air regulation. The surface of the roof volumes and draped surfaces, yields a large enough surface area for photovoltaic membranes, that when coupled with the other sustainable energy systems, we are able to reach a LEED Platinum rating. The photovoltaic membranes act as shading for added thermal comfort but it’s transparency allows for continuous visibility towards the outside to always feel connected with the exterior environment.

Projetos relacionados

  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • Haus R
    NW/A
  • SchloR – Schöner Leben ohne Rendite
    GABU Heindl Architektur
  • Fünf Freund*innen | Geförderter Wohnbau
    GABU Heindl Architektur

Revista

Outros projetos por Platform for Architecture + Research

6030 Wilshire
Los Angeles, CA, USA
IBID. Gallery, London
London, Great Britain
Infinity
Los Angeles, USA
The Archipelago
Leeuwarden, Holanda
Padiglione Italia Expo 2015
Milan, Itália