照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA
照片 © Ossip van Duivenbode, Image courtesy of OMA

Timmerhuis

 回到项目列表
位置
Rotterdam, 荷兰
年份
2015

Site
Meent, Rotterdam
0.5 hectares including Stadstimmerhuis, opposite Stadhuis and Postkantoor

Client
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) / Heijmans Utiliteit B.V

Budget Core and Shell
€65 million

Program
Residential, offices, exhibition space, retail, underground parking

Team competition phase
Partners in charge: Reinier de Graaf, Rem Koolhaas
Project leader: Mark Veldman
Team: Pascual Bernad, Vilhelm Christensen, Alessandro De Santis, Katrien van Dijk, Jake, Forster, David Gianotten, Andrea Giannotti, Alasdair Graham, Mendel Robbers, Dirk Peters, Tsuyoshi Nakamoto, Timur Shabaev, Yuri Suzuki, Milos Zivkovic

Engineering, structural and installations
ABT

Sustainability consultants
Werner Sobek Green Technologies

Cost consultants
PRC

Model photography
Frans Parthesius

Schematic Design
Partner in charge: Reinier de Graaf
Associate in charge: Alex de Jong
Project leader: Mark Veldman
Team: Philippe Braun, Tom Tang, Andrew Linn, Peter Rieff

Preliminary Design (Core & shell and interiors offices)
Partner in charge: Reinier de Graaf
Associate in charge: Alex de Jong
Team: Philippe Braun, Clarisa Garcia Fresco, Maaike Hawinkels, Takeshi Murakuni, Ross O'Connell, Mafalda Rangel, Peter Rieff, Carolien Schippers, Saskia Simon, Sakine Dicle Uzunyayla, Lucia Zamponi, Grisha Zotov

Design Development (Core & shell and interiors offices)
Partner in charge: Reinier de Graaf Associate in charge: Alex de Jong
Project architect: Cock Peterse
Team: Philippe Braun, Jorge Campos, Elle Gerdeman, Sebastian Janusz, Debora Mateo, Elida Mosquera, Sarah Moylan, Vitor Oliveira, Ryan Peeters, Mafalda Rangel, Peter Rieff, Carolien Schippers, Saskia Simon

Construction Documents (Core & shell and interiors offices)
Partners in charge: Reinier de Graaf
Associate in charge: Alex de Jong, Katrien van Dijk
Project architect: Cock Peterse
Team: Philippe Braun, Vitor Oliveira, Mafalda Rangel, Peter Rieff, Elida Mosquera, Magdalena Stanescu

Interiors
Project Architect: Saskia Simon
Team: Maaike Hawinkels, Sebastian Janusz, Sarah Moylan, Ross O'Connell, Vitor Oliveira, Ryan Peeters, Mafalda Rangel, Deborah Richmond, Magdalena Stanescu, Lucia Zamponi

Collaborators
Local architect: ABT
Process management: Brinkgroep BV
Structural engineer: Pieters Bouwtechniek Delft
MEP engineer: Deerns Raadgevende ingenieurs
Sustainability, Building physics and fire consultant: DGMR Bouw
Cost consultant: ABT
Service engineers: Deerns, Burgers Ergon
Building physics / fire safety / security: DGMR, Arnhem, NL
Acoustics: DGMR
Facades: Scheldbouw, Middelburg



For Rotterdam's Timmerhuis, a new building for the city hall that will accommodate municipal services, offices, and residential units, OMA conceived a modular building with repeated units gradually set back from the street as they rise into two irregular peaks. The building's composition of smaller cells creates an impressive, complex form when viewed from Coolsingel, one of Rotterdam’s main arteries, and allows for subtlety and adaptability as the new building meets the Stadstimmerhuis (a municipal building, from 1953), which surrounds it on two sides.

The Timmerhuis’s innovative structural system generates maximum efficiency and versatility both in construction and in program: units can be added or even dismounted from the structure as demands on the building change over time, and can adapt to either office space or residential parameters as desired. Green terraces on higher levels provide the possibility of an apartment with a garden in the heart of urban Rotterdam. On the street level, the structure allows for generous open space, with modules overhanging rather than encroaching into an interstitial area, encouraging an active and open engagement between the Timmerhuis and the city.

The design brief stipulated that the Timmerhuis must be the most sustainable building in the Netherlands. OMA tackled this imperative through the building’s core concept of flexibility, and also through the two large atriums, which act like lungs. They are connected to a climate system that stores warmth in summer and cold in winter and releases this energy as warm or cold air as required. The building’s glass facade uses hi-tech translucent insulation that allows for unprecedented energy efficiency.

Rather than being yet another statement in Rotterdam’s crowded history of revisionist planning and cacophony of architectural styles, the ambiguous mass of the Timmerhuis tries to mediate between the existing buildings surrounding it. The axis between the existing town hall and the post office coincides with the axis of symmetry of the Timmerhui, and the street between these two buildings continues into a passageway to the Haagseveer. The Timmerhuis integrates with the neighboring Stadtimmerhuis by maintaining the same floor heights, while the plinth height of 20m conforms to the character of the surrounding Laurenskwartier.

Statement by Rem Koolhaas – What does Rotterdam really need? After an impressive sequence of abrupt architectural transitions – from the stark modernity of the reconstruction, via the “new humanism” of the cubes, the repressed postmodern of the 90s to the current apotheosis of Dutch modernity – launched by the fireworks of the 1940 bombardment, all these ideologies coexist and interact in harsh juxtaposition, each successive layer oblivious and in contradiction to the previous ones.

What is now needed may be subtlety and ambiguity in the midst of an overdose of form. We propose a “formless” heap, consisting of smaller elements that are shaped to perform a number of major and minor responsibilities. Where necessary the shape can be formal and impressive, almost symmetrical – for instance, from the Coolsingel, glimpsed between the two survivors – and where desired, it can be delicate and accommodating – for instance in its relationship with the existing monument, Stadstimmerhuis.

Our structural system – a three dimensional Vierendeel structure in steel – enables us to improvise and to liberate the ground almost in its entirety, to interpret the “Stadswinkel” as an unencumbered public space, in which we arrange the interaction between citizen and city in a dignified, spacious urban landscape, with an almost “Roman” scale and materiality.

以下出品方的其他项目 OMA - Office for Metropolitan Architecture

CCTV Television Station and Headquarters
Beijing
Casa Da Musica
Porto, Portugal
Netherlands Embassy
Berlin, 德国
Seattle Central library
Seattle, 美國
Taipei Performing Arts Centre
Taipei
Milstein Hall
Ithaca, 美國