BIT Sports Center in Beijing

Beijing
照片 © Atelier Alter Architects
BIT site plan
图纸 © Atelier Alter Architects
Perspective Section EN
图纸 © Atelier Alter Architects
Aerial View
照片 © Horizon Aerial 地平线
Roof
照片 © Atelier Alter Architects
View from Square to the South Elevation
照片 © Atelier Alter Architects
2.Looking across the swimming pool from lobby
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
lobby
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
lobby
© Weiqi Jin 金伟琦
main court
照片 © Atelier Alter Architects
lobby
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
main court
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
swimming pool
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
detail
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Weiqi Jin 金伟琦
other room
照片 © Highlite Images 亮点影像
lobby
照片 © Atelier Alter Architects
other room
照片 © Highlite Images 亮点影像
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
lobby
照片 © Highlite Images 亮点影像
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
照片 © Atelier Alter Architects
建筑师
Atelier Alter Architects
地址
Beijing Institute of Technology,located in Liangxiang, the satellite city of Beijing, 100020 Beijing
年份
2009
费用
1亿 - 10亿
楼层
1-5层

Located in Liangxiang, the satellite city of Beijing, the BIT Sports Center, along with the BIT Stadium, frame an entrance to the new BIT campus. The sports center adds about 15,692 square meters athletic space to the school, includes a 3000 seats basketball stadium, a 10 lanes swimming pool, a gymnasium, a martial art space, and rooms for boxing, taekwondo, table tennis, etc.

BIT is a university focused on military science. The project continues Leonardo Da Vinci’s dialogue on the interdisciplinary discourse between science, architecture and art. After researching on related art and history of material science, the project draws inspiration from Da Vinci’s flying machine, as well as the geometry of trajectory parabola widely used in military science. Accordingly, two sets of parametric surfaces are created to suspend in the air as the roof for the building. The topological volume framed by the two curve layers are constructed through space frame structurally and covered by standing seam roofing from above and aluminum curtain wall system from below. Aluminum are used over roof, cantilever and facade to give a uniform tone to the building and to response to the industrial aesthetic in military science.

As the Renaissance man in Da Vinci’s time understood intellects as polymaths excelled both in body and mind, the BIT sports center aims for a “multidimensional open campus” that builds students’ body and mind simultaneously and meanwhile, encourages intercollegiate dialogues among students. By doing that, the architecture creates spatial permeability in both urban and architecture scales, through plan and section.

The basketball hall, located at the south east corner of the building, merges the play field with major artery and street life, while the swimming pool at the west is linked to campus central square. Besides urban scale connections, as the seating for basketball hall is elevated for one floor, the programs beneath it are all interconnected and also well connected to the exterior. A horizontal physical and visual permeability, from street to campus, is established at the ground floor. An enclosed entrance promenade, cut between swimming pool and basketball hall, connected north and south campuses together. In the section, the top of basketball seating at the third floor has a large window overlooking the entrance hall and the swimming pool across the hall, as well as the campus beyond the swimming pool. At second, third and fourth floors, the programs behind the swimming pool—taekwondo, table tennis and testing center—all have different apertures into the swimming pool and also share the skylight from the swimming. With transparent interface, vertical permeability is achieved by nesting programs within one and another in section.

相关项目

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

杂志

以下出品方的其他项目 Atelier Alter Architects

WuliEpoch Culture Center
Beijing